LITEN

Liten är Tisdagstemat denna vecka och jag tänkte genast på små bebisars händer och fötter. Det är verkligen något som passar in på ordet Liten. Nu har vi ju ingen minimänniska hemma direkt men kanske man kunde få låna Lilla Skrutten som fotomodell. Viss fick jag det för hennes snälla föräldrar vilket jag tackar så mycket för!

Andades genast ut utmaningen denna vecka skulle bli så enkel. Såg framför mig de perfekta svartvita bilderna på Liten hand och fot.  Det här var nog det lättaste Tisdagstemat hittils...

Trodde jag...
*Ler* Har visst glömt bort att såna här små minimänniskor rör sina händer och fötter hela tiden.  Hur jag än försökte så lyckades jag inte uppnå det resultat jag tänkt mig. De perfekta bilderna till Liten och Tisdagstemat.  

Förra veckans utmaning med att slänga sig i snön i minus 28 grader var till och med lättare än att få supersöta Lilla Skrutten att vara still. Så därför är mitt bidrag till Liten en aning suddiga bilder. Men ni förstår kanske i alla fall min tanke och kan kanske se framför er hur de kunde ha sett ut;)

78747-1463
Bild: Privat

Hade också ett annat uppslag till vad jag kunde fota denna tisdag  och jag måste säga att det var tusen gånger enklare. Låg hur stilla som helst så jag kunde fotografera i lugn och ro...

78747-1464
Bild: Privat

Dessutom hänger det ju i hop  med min första fotoidé. För liten blir stor och på bilden ser ni kläderna Tonåringen hade när han var nyfödd och de han har i dag.

Uppdaterat: Har rättat till nyfödd i stället för föddes för som någon så snällt påpekade har inte bebisar kläder när de föds;)

WATER-LILY

78747-1462
Bild: Designonline

Läste en Inredningstidning under helgen och fick syn på denna fina ljuslykta. Den  heter Water-lily och tillhör den förnäma familjen Stelton. Är designad av Troels Seidenfaden.

Mycket vacker ljuslykta med ett mycket passande och vackert namn.  Om du faller för dess skönhet så kan den bli din med ett enkelt klick hos Designonline.

SÖTA BEBISAR

78747-1460
Bild: Privat

Hela familjen har blivit sjuka under helgen ...
Vi blev nämligen smittade i går av bebsisjukan när vi det var premiär för oss att träffa Lilla Skrutten. Så söt och nätt liten Prinsessa som kommit till världen för en vecka sen. Till och med Tonåringen som varit så anti bebisar blev allvarligt smittad.

Ni ska veta att jag var i paradiset i går förmiddags när presenten skulle inhadlas. Äntligen äntligen fick jag riktig frossa på utbudet av rosa tjejkläder. Stå och fingra på den ena efter den andra glamourösa glittriga kreationen i mini mini format. Hade ingen brådska ut ur butiken utan stod verkligen där och njöt i fulla drag. Det var inte heller lätt att bestämma vilken kreation som skulle bli den som Lilla Skrutten skulle få i sitt paket. Så mycket fint det finns till småtjejer.

*Fniss* Som ni förstår så har jag två killar själv och det är inte vardagsmat för mig att få inhandla rosa sööööööööta gulliga kläder. Det är så många år sen jag fick göra det senast när Prinsessan (systerdottern) föddes. Så jag var verkligen i sjunde himlen...

Vi var på en mässa i dag och tro det eller ej vart kunde man hitta Vicke . Jo fingrandes på en supersöt lila klänning med en tillhörande glittertrjöja. Resten av familjen släpade mig därifrån och försökte förklara för mig att man inte behöver köpa presenter varje dag till sötnosen;)

Men tro nu inte att vi smittats så allvarligt av bebissjukan så att vi skaffar oss en egen liten. Nej utan vi  nöjer oss med att besöka Lilla Skrutten så ofta vi kan. Kanske vi till och med kan få låna henne någon gång också när hon blir lite större.  Känns som ett mycket mycket lättare alternativ;)

Så härligt att få en liten släkting på så nära håll när alla små gulliga minimänniskor  släktingar bor så långt bort . Att bli gammelfarbror och gammelfaster till en så gullig skrutt var inte så tokigt i alla fall trots att det låter som att vi är gamla;)

MÖRDANDE REKLAM

78747-1459
Bild: Privat

*Fniss* Allting går att sälja med mördande reklam är nog ett passande ordspråk när det gäller mig.  Denna fick jag i  min brevlåda i dag och ni kan ju bara gissa hur nära jag är att rusa till gula lådan för att posta den. Jag har ju bara 8 dagar på mig att svara för att bli lycklig prenumerant av 3 nr  på Family Living.

Den som jag har varit så nyfiken på att få läsa efter att ha läst så många bloggisar som gillar den tidningen. Inte nog med det på köpet blir jag dessutom lycklig ägare av 2 st lyxiga handdukar och en tvål från Himla.

Vem kan motstå ett sånt kanonerbjudande inte då jag i alla fall *lång lång paus*
Puh, ursäkta pausen men jag tog en liten språngmarsch till den gula brevlådan för att vara säker på att få ta del av erbjudandet.

Där ser ni hur lättpåverkad jag är och trots att jag redan har alldeles för många prenumerationer på olika Inredningstidningar. Som jag dessutom inte alltid hinner läsa utan har en stor hög som väntar på min uppmärksamhet. Undrar om man kan ta lite tjänstledigt från jobbet för att läsa i kapp, det är ju en sorts studier;) Men det är ju klart man måste få in lite kosing också för att betala alla prenumerationer.

Börjar tro att tidningsförlagen har en konspiration på gång mot att lura oss alla tidningsmissbrukare för att beställa mer. Såg att Sara i veckan nappat på Allt i Hemmets erbjudande och det var precis den tidningen som var adresskälla till mitt reklamutskick;)

För att undvika fler frestelser framöver kanske man skulle vara lika klok som Malin och sätta upp en liten skylt på brevlådan.

78747-1458
Bild: Inreda

Men tänk vad mycket roliga erbjudanden man skulle missa och alla fina roliga välkomstpresenter som man skulle bli utan;)
Nu är det bara att hoppas på att maken inte märker att ytterligare en tidning landar i vår brevlåda och att komma i håg att säga upp prenumerationen efter provnumrena.

Ha en härlig fredagskväll !!

PRINSESSRUM

*Fniss* Nu är det nog många som håller på att trilla av sin stol och tror att det är en liten sladdis på gång hos oss. Men nej så är inte fallet hur mycket H än bönar och ber om ett syskon så får han inte den önskningen uppfylld;)

Har många gånger tänkt att det vore så kul att få göra ett inspirationskollage på ett riktigt prinsessrum. Eller få inreda ett riktigt gulligt tjejrum ...

Nu när vi har fått en ny liten prinsessa till släkten så känns det som det perfekta sättet att välkomna henne. *Ler* Maken har nämligen blivit gammelfarbror vad gör det då mig till gammelfaster?? Njae kanske inte en titel som låter så rolig. För så värst gammal är jag väl ändå inte;)

Så här kommer ett Välkommen till världen kollage till den nya prinsessan och naturligtvis tillägnar jag även Prinsessan systerdottern detta rosa rum.

78747-1456
Bild: Kollage med bilder från respektive företag

Har inrett Prinsessrummet med saker från Ellos, Ikea och sen förstås en illis från Isa som pricken över i.

IKEA
Tromnes Dagbädd , Melhus Bord , Minnen Sänghimmelset
Ram Metall Forserum, Minnen Taklampa , Matta Barnslig Rund
Vessla Back med hjul   
Klädställning Rigga  för utklädningskläder med galgar  Hemlis, Dyrvik spegel
Förvaringsmöbel Hensvik , Hensvik Klädskåp
Skrivbord Johan & Stol Jules , Jagga Skriv & Magnettavla , Minnen Låda, Kasett Tidskriftssamlare

ELLOS
Skrivbordslampa
Sänglampa

Påslakanset Fjäril & Kuddfodral Hearts


ISA FORM
Illustrationen Slottet på kullen
TÄND ETT LJUS

78747-1455
Bild: Eget kollage med bilder från respektive företag

Är stor fantast av Inredningstidningarnas kollage med liknande saker i olika prisklasser. Så jag har tänkt försöka knåpa i hop lite egna såna kollage och göra det till ett återkommande inslag. Denna gång har jag valt att göra ett med kandelabrar.

Nu när det ännu är så mörkt och kallt ute så finns det inget mysigare än att tända massor med ljus. Ja... tända en brasa då förstås  men den enda brasan vi kan tända är i vår värmepanna. Tyvärr har vi ingen kamin eller öppenspis. Så den mysigaste elden jag får se är ljus, men som tur är finns det gott om fina ljusstakar. Både billiga och dyra...

BUDGET
*
IKEA PS Jularp Kandelaber 79:-
* IKEA Stockholm kandelaber 279:- (? minns ej priset har köpt en sån )men finns endast i butik än.
* Ljusstake från Ellos (Josefsson) 199:-

LYX
* Ghost Candelabra finns på formodesign 545:-
* Georg Jensen Swing kandelaber 1399:- finns på Danskdesign
* 5-armad kandelaber 1 275:- finns på Inreda

SJÄLVPORTRÄTT

Dagens Tisdagstema är Självporträtt och det är meningen att det ska vara en utmaning för dig och din kamera. Det vill jag verkligen lova att det var denna tisdag en rejäl utmaning på flera sätt.

Först fick jag utmana mig själv och mina hjärnceller för att komma på vad jag skulle fota. Visst kunde jag ta ett foto på mig i spegeln eller på mig direkt. Men jag vill fortsätta  förbli anonym på bloggen och har absolut inte tänkt börja lägga ut några bilder på mig själv. Gillar dessutom mycket bättre att stå bakom kameran än framför. * Gnugga geniknölarna* för jag hoppas och tror i alla fall att det finns några grå därinne som kan undsätta mig.

Jepp där har vi det!  Det perfekta självporträttet kan jag fixa genom att göra ett avtryck av hela mig i snön. Ni vet typ som när man gör snöänglar.

Då kommer vi då till dagens andra utmaning som nog också blev den största.  Det var kanske inte världens behagligaste temperatur ute för att göra snöavtryck av sig själv. Termometern visade minus  28 grader  brrr. Men vad gör man inte för konsten...;)

Dessutom var jag tvungen att fota under lunchrasten för att kunna göra detta i dagsljus till och med lite solljus. Så det var bara att slänga i sig lite mat och pälsa på sig rejält. På med dunjacka, täckbyxor och luvan *fniss* för mössan kan ju förstöra frillan och det vill man ju inte.

Ut på ängen bakom vårt hus för att slänga sig i den kalla vita snön och snabbt upp för att fota. En sån här dag är det verkligen tur att vi inte har så nära till grannarna.  Ni kan väl tänka er hur det skulle se ut om någon ser Vicke som när det är minus 28 grader slänger sig i snön. För att få hjälp av maken för att komma upp utan att förstöra avtrycket och sen dessutom fota det;) De skulle nog ringa till någon instans för att be de komma och hämta mig...

Nåja trots allt hårt arbete som jag gjorde för konsten så blev det inte min första idé som blev dagens temabild. Utan när jag stod där som bäst och frös om fingrarna som f_n så såg jag mig själv. Solen sken så pass att  jag avbildades i den vackra vita vintersnön. Så jag brände av några bilder på det också .

Mycket lätt att välja vilken av bilderna jag skulle använda eftersom skuggbilden verkligen är till min fördel.  Man behöver inte ens retuschera den något för det tar naturen hand om. För jag är absolut inte så smal eller har så långa ben i verklighten som man skulle kunna tro.

Här kommer alltså Vickes bidrag till dagens Tisdagstema

SJÄLVPORTRÄTT

78747-1454
Bild: Privat och ram från Ikea.

SÅDAN MOR SÅDAN SON ??

78747-1453
Bild: Privat

Det här superfina förklädet kom Tonåringen hem med från skolan i fredags. Tillverkad på syslöjdtimmarna av honom. Visst var det fint och jag gillade speciellt den fiffiga detaljen för upphängning av handduken.   Bra jobbat av Tonåringen och vad kul det är att de har slöjd i skolan och att han valde syslöjd. 

*Fniss* Hade också syslöjd i skolan och de slöjdalster jag kom hem med är långt i från lika fina som Tonåringens.  Det jag lyckades knåpa i hop som jag minns är en lång ljusblå halsduk, en rosa ryggsäck som jag återfann i somras och ett rosa (igen ja faktiskt en gång i tiden har jag älskat rosa?) nattlinne. Det tog lång tid att få alstrena färdiga och allt hann jag inte klart trots hårt arbete;)

Nattlinnet ligger än i dag halvfärdigt och väntar på att färdigställas . Men det är väl perfekt då har jag något att pyssla med när jag blir pensionär.  Det vore väl inte så tokigt om det äntligen blev färdigt så där en 50 år efter att jag har påbörjat det. Kanske tyget hinner bli modernt igen tills dess och jag kan ju alltid skylla på att jag aldrig fick någon flicka som behövde det;)

 Så ni förstår att sina skickligheter i att sy och handarbeta har han då absolut inte ärvt av sin mamma. För jag är helt värdelös på allt som har med nål och tråd att göra.  Verkligen tur att min barn bara ärvt mina goda egenskaper;)

BLOGGFIKA

78747-1452
Bild: Privat

I det förra inlägget jag skrev så var det fredag och veckans bästa dag med en hel helg framför sig. Nu är det redan söndag kväll och snart en ny arbetsvecka framför sig. Dagarna går så fort...

I dag var det rätt så kallt ute minus 18 grader så jag hade inte någon lust att sticka näsan utanför dörren. Fick tillräcklig dos av kyla i den kalla kalla ishallen i Kiruna i går hela dagen.

Så i dag kändes det riktigt skönt med en dag hemma inne i stugvärmen. Vad passar bättre en sån här dag än att fixa lite fika och mysa. Så jag och Tonåringen gjorde det och det blev riktigt bloggfika som vi bjöd resten av familjen och mormor och morfar på.

Dagens bakverk blev Saras muffinsrecept som hon frestade mig så med under veckan . Så trots mitt löfte om mitt nya liv var jag bara tvungen att ta en. Vet inte om jag ska skylla på fresterskan Sara eller min dåliga karraktär?   *Fniss* Vet nog mycket väl svaret men det är alltid så mycket lättare att skylla på någon annan;) Men mycket goda var de i alla fall!

Killarna drack Malins varma choklad men tyvärr utan marshmallows som inte fanns hemma. Men de tyckte det var gott och jag lovade de att nästa gång blir det inte utan. Fast då tror jag nog att vi får ta och fixa det efter en dag i slalombacken eller en tur i skidspåret. Vi måste ju ta och göra oss lite förtjänta av godsaker också;)


FREDAGSMYS

78747-1451
Bild: Privat

Fredagar är veckans bästa dag och då framförallt fredag kväll. Efter en lång arbetsvecka börjar det bli dags för helg och lite ledighet. Att då få inleda det med lite fredagsmys tillsammans med familjen är så härligt!

I kväll blev det "hemlagad" pizza som stod på menyn. *Fniss* Ja en liten genväg tog vi då förstås när det gäller hemlagat. Har flera gånger sneglat på den gröna avlånga förpackningen med pizzakit på ICA och i dag var jag bara tvungen att köpa den.  Nyfikenheten på vad det egentligen är i det lilla paketet för någonting tog överhand. Samt mina  funderingarna om det går att få i hop en pizza som mättar en hel familj på det lilla...

Spänningens ögonblick var stor när jag och Tonåringen började kocka. Inuti det avlånga paketet fanns en burk med tomatsås och en avlång tub. Världens häfigaste tub måste jag säga för när Tonåringen öppnade den så smällde det. En smäll värdig Jönssonligan som skulle ha sagt "vilken jädra smäll".
Det var pizzadegen som poffade ut som värsta Alladin och sen var bara att rulla ut den färdiga degen på plåten. På med den färdiga tomatsåsen och resten av fyllningen och in i ugnen.
Så texten Sim Sala Bake som står på kartongen stämmer verkligen.

Som ni kanske märker så var det lite genväg till hemlagad pizza med så många ordet färdig i receptet;)
Men detta är absolut något vi kommer att göra om för det lilla gröna pizzakitet fick klart godkänt av hela juryn. Jättegott!!

Ha nu en riktigt trevlig fredagkväll allihopa och även lördag. För i morgon blir det inget bloggande utan en ny hockeyresa hägrar för oss hängivna supportrar. Denna gång bär kosan av norrut ända till Kiruna.

Kram på er allesammans

TULPANENS DAG

Tulpanens Dag firar vi i dag och det är verkligen en blomma som är värd att fira. Underbart vacker snittblomma som är en av mina absoluta favoriter. 

Min Alvar Aalto vas som stått tom sen ljusslingan togs bort till Tjugondag Knut har fått nytt innehåll som lyser upp i vintermörkret. I form av en fin bukett vita tulpaner och det är nog inte den sista tulpanbuketten som kommer att pryda den vasen.

Något man behöver för sin tulpanbukett är en vas så här är ett litet hopplock av vaser i olika prisklasser.78747-1450

Bidl: Eget kollage med bilder från respektive företag


BUDGET
Vasen Vas från Ikea 15:-
Kanist Vas från Ikea 59:-
Gummivas från Menu finns att klicka hem på Designonline 189:-

LYX
Florentine från Eva Solo finns att klicka hem hos Danskdesign för 449:- stor  399:- liten
Savoy av Alvar Aalto på Designonline 995:-
Ikea Stockholm vas från Ikea 379:-

LYSANDE IDEÈR

I veckan landade Elkedjans tidning Lysande ideér i vår brevlåda. Det är en tidning som jag brukar spara och använda som inspiration.  Även om Övertorneå inte är stort så har vi faktiskt inte bara två inredningbutiker här utan en Elkedjan butik som är välsorterad. Brukar nog titta in där i bland för att bara inspireras precis som i inredningsbutikerna. Vintertid får man ju lite ljusterapi samtidigt av all belysning;)

Elkedjan samarbetar med Inredningbutiken som jag har bloggat om och de visar en del av sina lampor där. En superbra idé är det för lamporna kommer verkligen fram på ett annat sätt när det blandas med annan inredning.

Dett finns en massa fina lampor på Elkedjan och många till vettiga priser så om du inte fått tidningen i brevlådan kan du kika i den på nätet. Knåpade även i hop ett litet inspirationskollage till Angelica som är ute efter en ny vardagsrumslampa. Såg att det finns en Elkedjan butik även vart hon bor så jag föreslår att hon gör ett besök på den. Där kanske hon finner det hon söker...
Lycka till !

78747-1446
Bild: Eget kollage med bilder från respektive företag

Stora bilden: Takpendel Stereo med halvtransparent skärm pris 559:- från Belid.

Överst till höger: Taklapma Pompej med invävt mönster pris 1090:- från Belid.

Nederst till höger: Plafond Amelia med svart trådskärm pris 679:- från Markslöjd.
VÄDER

Börjar nästan tycka att tisdagar är en av veckans roligaste dagar för det här med tisdagstema är verkligen superroligt. Det är alltså en utmaning för dig och din kamera och dagens tema är väder.

Lätt utmaning tänkte jag först bara att ta kameran och bege sig ut och fota det snöovädret som vi har ute. Vi har fått massor massor med härlig vit snö här i dag. Men nja kanske inte så kul eller något som funkar när man bara kan fota kvällstid och inte har så avancerad kamera.

*Tänk tänk* Vad är väder för mig egentligen ...

Jo det är

VÄRME
78747-1441
Bild: Vicke

Bilden är från denna sommar som verkligen var en varm underbar sommar. Det var nästan så att man tillslut började längta efter både lite svalka och regn. Vi får väl se om det blir en den sommaren som vi alla kommer att minnas som den rekordvarma.

KYLA
78747-1442
Bild: Vicke

Den här bilden tog jag för nästan exakt ett år sen i den finska skidorten Levi i Lappland.  Det är en sjutton grader kallt ute och vi har precis varit ute och åkt lite längdskidor.  Är väl nästan på gränsen lite för kallt för en skidtur men vi var bara tvugna;)

Kontrasterna när det gäller väder kan verkligen vara stora mellan de olika årstiderna. En vinter som jag absolut alltid kommer att minnas är den som var år 1999 och i slutet av januari. Vi hade minus 49 grader ute. Barnen fick stanna hemma från skolan och hela sammhället gick på halvfart. Då kan man verkligen börja snacka om att det är kallt.

Det kändes som ett skämt när jag stod hemma i vårt kök för att laga middag och hör glassbilens välbekanta melodi ute på vår gård. Var väl inte så väldigt sugen på att handla glass den eftermiddagen;)
Skulle nog nästan tro att det här är absolut den vintern som vi kommer att minnas som den rekordkalla.

Väder vad är väder mer för mig än värme och kyla ...

78747-1440
Bild: VickeJa då avlsutar jag denna väderleksrapport med dessa bilder från mina föräldrars äppelträd:D

DAGENS MIDDAGSTIPS

78747-1439
Bild: Privat - Maken

Måndagar är fiskdagar hemma hos oss. Vi försöker äta fisk en gång i veckan och anledningen till att det alltid blir på måndagar är att H är på Hockeyträning. H äter egen middag innan träningen och fisk är något han plötsligt slutat tycka om.

Vi har tidigare varit duktiga på det här med matsedel för varje vecka och då fick alla i familjen välja rätt en dag var. Detta var något vi införde när vi blev så less på allt gnäll om att man inte tycker om maten. Då fick man välja något man gillade och de andras dagar var gnäll förbjudet. Det gick riktigt bra en lång tid men nu har killarna lessnat. Så då får jag och maken försöka komma på alla rätter helt själv och jag måste säga att det är mycket lättare och roligare att laga helgmat. Mycket lättare att variera!

H:s nästan stående val var Norsk Lax och Outinens Potatis (potatisodlare i vår närhet). Vet inte om det är det som gjort att han helt plötsligt inte äter någon fisk alls längre... Han kanske har förätit sig.
Vi har valt att inte ta fajten med honom om detta utan hoppas på att det är något övergående. Så i stället  får vi andra njuta av fisk den dagen han inte äter med oss.

Precis som Sara är jag för det mesta en vän av recept som man kan följa till punkt och pricka. Men den här rätten är en av de få som jag vågar ge mig på utan något. Det räcker med det muntliga recept som jag fått av Storasyster. 

*Fniss* Mycket lätt att säga att det är en av de rätterna som funkar för mig att svänga i hop utan recept. För vad jag gjorde var att föra vidare det muntliga receptet till maken som ofta är vår vardagskock...
I dag var han till och med mer än kock. Mitt i maten kom jag på att jag skulle fota den goda laxen och lägga in på bloggen. Han skakade på huvudet åt sin bloggtokiga fru som börjar fota sin tallrik. När jag sen lägger ner kameran för att äta klart så är det minsann han som börjar fota.
Så bilden på vår måndagsfisk är det han som tagit. Snacka om att han är Knappsu både lagar mat och dessutom fotar den sen;)

Så nu ska jag i alla fall försöka återge detta underbara "fiskrecept" för er som vill testa det där hemma.

Lägg en laxfilé i en ugnssäker form och lägg spenat (vi brukar köpa fryst som vi låter tina) runt fisken. 
Salta och peppra det och häll på grädde runt fisken. Vill man göra det ännu lite festligare så kan man strö parmesan ( ni vet sån man kan köpa i små påsar sån fin fin) på fisken. 
Den ska vara i ugnen ungefär lika länge som det tar för potatisen att koka.

En klar faroviträtt hos familjens fiskätare som vi faktiskt tycker passar till både vardag och fest:D

 

FINA TYGER

78747-1438
Bild: Privat

Lillasyster frågade mig om jag sett några fina tyger till en väggbonad eller väggtavla. De tänkte ta och byta ut sin nuvarande som är i tyget Staden från Spira.  Så därför tillägnar jag detta tyg inspirationskollage till henne:) 

 Jag skulle också gärna ha en tygtavla i något rum men tyvärr har vi inte så många stora "hela" väggar. För det är absolut på en sån vägg en tygtavla gör sig bäst. Har länge funderat på att  hänga upp en i vår trapp måste bara komma på ett bra sätt att komma åt och hänga upp den där.

Däremot hade jag inga som helst svårigheter att hitta en massa fina tyger ute på nätet. Dessa ovan är bara en bråkdel av allt fint som finns...

Översta tygerna kommer från formodesign
Marimekkotyg Villiruusu  - design av Terese Moorhouse (Villiruusu betyder Vildros)
Marimekkotyg Tuuli - design av Maija och Kristina Iisola fins även i svart ( Tuuli betyder vind-blåst)

Det går inte att länka direkt till dessa men de finns under nyheteter.

Nedre raden med tyger kommer från Designonline
Almedahls tyg Pion - design av Ann Wessblad som finns i två färgställningar
Marimekkotyg Bottna - design av Anna Danielsson som finns även i grönt
Marimekkotyg Fokus - design även det av Anna Danielsson finns även i rött

Att tyget Bottna finns med tror jag nog inte kommer som en större överraskning för syrran så mycket som jag tjatar om detta mönster. Men det är ju så snyggt.. ;)

När jag ser alla fina tyger som finns så får jag bara ännu mer lust att fixa en tygtavla. Kanske man inte behöver göra en som är så stor så är den lättare att placera.  Det tål att tänkas på till vår kommande light renovering av vardagsrummet.

BEFRIADE KVADRATMETER - YTOR

78747-1435
Bild:Privat

I dag har de sista spåren efter julen avlägsnat. Vi har plockat undran både jul- och adventssaker i veckan och i dag har vi pustat och fejat. Avlägsnat allt glamm och glitter som sprids i huset under julen och även alla spår av damm. Så nu har vi ett skinande rent hus som doftar Ajax och är fullkomligt befriat från alla tomtar och pynt.  Visst är det så att det är lika kul att plocka undan pyntet som att plocka fram det.  Ernst brukar prata om att befria kvadratmetrarna och det är väl ungefär så det känns när man frigör "ytor" igen.

En annan sak som nog också är lika roligt som att plocka bort pyntet är att ta hand om pepparkakshuset vid julgransplundringen. Det är med stor glädje killarna bygger huset men undrar om inte glädjen är större när de river det. Sen är det ju lätt att ta hand om rivningsmaterialet direkt ner i magen bara. Mums...

Till sist ska jag bara ta och ge er ett litet Husmorstips som jag brukar använda mig av vid städning. Rostfria och borstade stål ytor har en benägenhet att bli fulla av fingeravtryck och fläckar. För att få de skinande rena återigen tar jag en droppe diskmedel på fuktig trasa. Torkar ytan och sen eftertorkar jag med en blöt trasa och .Torka torrt och  voliá en skinande ren kaffeburk och blomkruka är resultatet.

78747-1437
Bild: Privat

INREDNING PÅ POSTORDER

Ellos har verkligen gjort en rejäl uppryckning när det gäller både sitt sortiment på heminredning och deras produktbilder. Mycket mer tilltalande sätt att presentera sina produkter med fina bilder och på nätet kan man till och med välja att se bildspel i de olika kategorierna.

Har sett att det börjat finnas med produkter från Ellos i många inredningtidningar på senare tid. Ett besök på deras hemsida är väl värt ett besök.

Jag har plockat i hop ett inspirationskollage med produkter från Ellos sortiment som är i temat svart & vitt.

78747-1434
Bild: Privat

* Svart taklampa som just nu är prissänkt 35%

* Taklampa sammet finns i helvit också

* Handvirkat kuddfodral i vitt.

* Kuddfodral finns i fyra olika färger.

Skålset i två delar.

* Ljusstakar i målat trä som just nu är prissänkt med 20%.

* Böjträfåtölj finns även med låg rygg.

* Konsolbord i vitlackad MDF.

* Skrivbord med två lådor.

Badrumsskåp som just nu är prissänkt 60%.

* Stolen Curve sälj i 2-pack.

* Matstol med högblank lack finns i vitt och rött.

ÖDET ??

78747-1432
Bild: Privat

Tror ni på ödet??
Att man råkar vara på rätt plats vid rätt tidpunkt är det ödet eller bara tur??

I mitt fall är det absolut inte tur för jag brukar aldrig ha tur. Jag är inte typen som brukar vinna på lotterier eller ha tur på något sätt.

Nu blir ni väl fundersamma vad det är jag svamlar om så det är bäst att jag tar och förklarar mig.
Förra helgen var vi alltså i Luleå och jag hann en snabb sväng på stan på fredagen och en av de affärer jag besökte var Åhléns. Kikade runt där bland både vårnyheter och reautbudet fanns massor av fint men för en gång skull nöjde jag mig med att bara titta. Hittade en superfin matta som skulle passa perfekt i vårt vardagsrum men jag beslöt mig för att vänta och fundera. Kanske det var plånboken som tog det beslutet åt mig efter december månads utsvävningar;)

Så kom Lördag och vi hade varit på Trettondagsfika på Residenset och kör genom stan då jag och Storasyster kommer på att vi ska kika om Åhléns har öppet. Visst har de det och  jag blir naturligtvis oerhört sugen på att köpa med mig den där mattan i alla fall. Bestämmer mig lite smått för att göra det om inte annat så ta en till titt på den och känna på den lite till.

När jag så kommer åkande uppför rulltrappan vad ser jag på reabordet om inte den fina lampan Viborg som jag suktat så länge efter.  Har tänkt ha såna i vårt sovrum som läslampor men det har inte blivit av att köpa de. Nu ser jag två stycken som är på halvapriset och den ena är röd precis den färgen jag vill ha. Den andra är limegrön och jag tänker genast att det var väl typiskt att det bara fanns en röd. Ser att det finns lite varor under bordet också. Där ser jag två stycken Viborg lampor i kartong, säkert inte i rätta färgen. Första kartongen är limegrön och när jag får fram den andra håller mitt hjärta på att stanna den är RÖD.
 
Helt otroligt vilket flyt så jag rusar till kassan nästan svävar på små moln med två stycken röda Viborg lampor. Vilket fynd två lampor till priset av en .!Måste nästan nypa mig själv för att förstå att det är sant.  Så det blev inget inköp av matta den dagen utan två nya läslampor till sovrummet.

Det måste väl ändå vara ödet för dagen innan fanns inte lamporna där. När vi sen av en slump får för oss att kika in på Åhléns så står de där och väntar på mig. Helt otroligt:)

RÄTTA SVAREN

78747-1431
Bild: Privat

Då tänkte jag ta och avslöja vilket av de fem påståendena om Vicke och Ikea som var falskt. Det var jättekul att läsa era resonemang och gissningar:)

1. När vi var på semester i södra Sverige i somras blev det totalt tre Ikeabesök på tio dagar.
Malin och Cleo trodde på ettan men tyvärr tjejer det är rätt men jag gillar att ni trodde på ev. fler beök:)
Visst blev det tre Ikeabesök under semesterresan det första i Sundsvall på vägen ner och ett heldagsbesök i Stockholm och Kungens Kurva. Sen blev det ännu ett besök i Sundsvall på hemresan för att handla det som var slut i Stockholm.

2. Småland har en övre åldersgräns för barnen och en gång tvingade jag sonen att ljuga om sin ålder eftersom han inte ville gå med i varuhuset.
Monica och Malin var de som hade detta som sin gissning men även nummer två är sant.
Text från Ikeas hemsida: Välkomna med hela familjen till ”vårt” IKEA! Vi tar hand om era barn i vårt lekland ”Småland” när ni shoppar hos oss.
Småland tar i mot barn mellan 3-10 års ålder och är öppet 10-18.30 alla dagar.

*fniss* Tänk er stackars pojke som var äldre än tio år och "tvingades" av sin Ikea tokiga morsa att ljuga om sin ålder. Det är inte kul när man nästan är elva år och behöva säga tio och dessutom om man är en kille som hatar att ljuga. Men en vit lögn är väl helt okej så morsan får gå på Ikea i lugn och ro;)

3. Av de femton Ikea varuhus som finns i Sverige har jag besökt 10 st.
Detta alternativ var det många som hade och dessutom är det alternativ som är FALSKT!
Tina, Camilla, Sara (som dessutom hade sån koll och visste att det är 16 varuhus), Helena, Anna visste det.Så ni fem tjejer kan vara stolta för ni hade ( gissade )rätt. Jag har bara besökt 6 av de 16 varuhusen;)

4. Vid ett besök har jag gått genom kassorna utan att ha handlat något.
Ett givet falskt påstående trodde nog många eller hur  Linda B,Christina, Thea och  Eva ;) Men hur otroligt det än låter så är det faktiskt sant.
 
Det var under min förhandsvisning av det nya Ikea varuhuset i Haparanda som jag gjorde den bedriften.  Som Kurirens journalist skrev :
"Det är ett historiskt ögonblick när Vicke lämnar Ikea - det lär vara den allra första och sista gången hon går genom Ikeas kassor utan en enda pryl".

Både Malin och Camilla skrev att de visste att jag varit på ett varuhus inte för så länge sen utan att handla så en stjärna i kanten till er tjejer;)

5. Varit tvungen att åka svarttaxi från varuhuset i Kungens Kurva till Pendeltåget eftersom jag handlat för mycket och inte kunde ta bussen som det var tänkt.
Ja Erikas resonemang om att man inte åker till Ikea från Norrland med så lite pengar så man måste åka med svarttaxi höll inte det är sant. Så mycket riktigt Malin och Camilla jag är en Crazy girl.
Du andra Malin som skrev att detta är något som du skulle lyckas göra vi kanske skulle besöka Ikea tilsammans;)

Det här är verkligen ett roligt och Crazy Ikea minne från förra hösten. Jag och min vännina var på Ikea i Kungens Kurva och våra män stannade på Bilsalongen i Älvsjö. Vi handlade och handlade och handlade...

När vagnen var så fylld av varor att det var som ett berg stack upp ur den och vi knappt såg över det där vi gick började vi förstå att det kanske var dags att sluta shoppa. Dessutom började vi bli lite farliga för de övriga kunderna som tog mycket stor risk att bli påkörd av två Ikeatokiga Tornedalingar  som knappt såg vart de körde. Inte nog med det vi hade gardinstänger som stack ut ur den och kanske petade folk på mindre trevliga ställen...
Ni kanske kan föreställa er hur det såg ut.

Men oj vad roligt vi hade där vi gick omkring med vårt lass och fnittrade ända tills vi kom till kassan och skulle betala. Vi insåg att det inte bara var budgeten som överskridits.  Utan när vi packade ner varorna började vi förstå att det skulle bli en aningen besvärligt att få med sig allt på bussen till Älsvjö. Där vi skulle möta våra käraste för att ta Pendeltåget in till stan och Hotellet.

När vi sen äntligen lyckats få ner alla pinaler i våra nyinköpta väskor som vi turligt nog tänkt på att vi kunde behöva. Så hade vi  två sommarkassar  var över axlarna samt varsin stor blå Ikeakasse i handen  plus gardinstänger. Vi kämpade oss till dörrarna och såg den ringlande kön till bussen och insåg  att vi aldrig ens kommer att  orka ta oss ner till hållplatsen än mindre rymmas in i bussen.

Då fick jag syn på räddningen! Det stod ju en massa taxibilar utanför varuhuset så jag klev  fram till en Chaufför och frågade vad det kostar att åka till Älvsjö. Han sa priset och det var dyrt  för två som shoppat loss på det stora Varuhuset.
 
Men jag var desperat som  stod där lastad som värsta packåsnan  och bestämde mig för att fråga vad det kostar utan taxameter. Han svarar "nej nej får inte köra utan den" varvid jag svarar att då tar vi bussen i stället och vänder mig och går. Då ropar han tillbaka mig och vi får ett bra pris på resan eftersom stackarn åkt på fortkörningsböter samma dag och behövde få lite extra tillskott . Så det var tur för oss bägge att vi träffade varandra denna dag.

Vi måste ha varit en härlig syn den eftermiddagen där vi täckta av stora väskor släpade oss fram från Centralstationen. För oturligt nog hade vår bärhjälp redan åkt in till stan och Hotellet. Ännu härligare såg det nog ut när vi vid övergångsställena stod brevid tjusiga tjejer i högklackade skor som bar på en fin nätt liten pappkasse från NK. Det kan man kalla kontraster;)
 Verkligen inte konstig att folk stirrade på oss, de måste ha undrat vad vi var för filurer. Gissa om vi var helt slutkörda när vi äntligen var framme med vårt tunga lass.

Det här blev ett alldeles för långt inlägg fast jag försökte fatta mig kort hoppas ni orkade läsa.
Men ni som orkade har fått veta den hemska sanningen om Vicke.  Hon är kanske inte den tjej ni trodde...
Utan en tjej som  både tvingar sina barn att ljuga och åker svarttaxi. Får väl hoppas att varken Socialen eller Skatteverket läser bloggar för då ligger jag risigt till;)

SILVER

78747-1427
Bild: Privat

Då har det redan gått en vecka och det är dags för ett nytt Tisdagstema en utmaning för dig och din kamera. Förra tisdagen var första gången jag var med på Tisdagstemat och tyckte det var superkul så jag kommer att försöka delta så ofta jag bara kan.

Dagens tema är Silver  och jag hade så svårt att välja så det blir faktiskt två olika bidrag från mig i dag.

Det första jag kom att tänka på när jag läste ordet silver var  på det silver som tvåan i olika idrottstävlingar får. Vilken tur att jag har både en bildbank med gamla bilder hemma och en idrtottskille. Som fått stå på prispallen i Skolskidtävlingen och fått silvermedalj för sin andra placering:)

Det andra bidraget är jag bara tvungen att ta med trots att det kanske börjar bli lite tjatigt att se min julklappsring.  Den är tillverkad av Erica Huuva och ingår i en serie silversmycken som heter GÀRDI- Rengärde . Smycket symboliserar omtanke och människans sätt att vårda sitt och de sina.

78747-1428
Bild: Privat

UTMANING ANTAGEN

78747-1426
Bild: Privat

Har blivit utmanad av Tina vilket jag tyckte var en så rolig utmaning så givetvis antar jag den:)

Utmaningen består av fem påståenden om mig själv ett av de är falskt och resten är sanna . Så nu gäller det för er att gissa vilket som är falskt...

Som många andra bloggare väljer jag att ha tema på mina påståenden. Överraskande nog är det Ikea som blir mitt tema;)

1. När vi var på semester i södra Sverige i somras blev det  totalt tre Ikeabesök på tio dagar.

2. Småland har en övre åldersgräns för barnen och en gång tvingade jag sonen att ljuga om sin ålder eftersom han inte ville gå med i varuhuset.

3. Av de femton Ikea  varuhus som finns i Sverige har jag besökt  10 st.

4. Vid ett besök har jag gått genom kassorna utan att ha handlat något.

5. Varit tvungen att åka svarttaxi från varuhuset i Kungens Kurva till Pendeltåget eftersom jag handlat för mycket och inte kunde ta bussen som det var tänkt.

Ska bli spännande och se era gissningar.

FULLSPÄCKAD HELG SNART SLUT

Vilken helg vi har haft helt otroligt vad mycket kul vi fått uppleva på några dagar. Så det är en rätt så trött Vicke som sitter vid tangenterna just nu... (*fniss* tre prickar visst var det så det skulle vara fröken storasyster)

Schemat har verkligen varit fullspäckat och varierande vi har hunnit med massor under några få dagar.  Mycket av tiden har vi förstås tillbringat i Coop Arena för att se H:s Hockey cup. Men däremellan har vi hunnit med en hel del nu när jag summerar det förstår jag inte hur vi hunnit

* Fika på stan med syskonbarnen (killarnas kusiner)
* Snabb shopping på stan
* Biobesök med Storasyster vi var och såg the Holiday och säger bara gå och se den. Vi gillade den jätte jättemycket!! Trots att den var så lång så rusade bara tiden i väg.
* Sist men inte minst den eminenta Kaffebjudningen hos Landshövdingen

Det mest minnesvärda från en väldigt händelserik helg är nog våra duktiga Hockeykillar seger i Coop Arena. Tänk de vann hela cupen och att dessutom få göra det i Luleå Hockeys hemma Arena är stort för de jättestort!!  

Men nu till det andra mycket minnesvärda som vi gjort denna helg och som jag vet att det är flera som vill veta lite mera om . Kaffebjudningen hos Norrbottens Läns Landshövding på Residenset.

Som jag skrev så var det Tonåringen som fixat fyra biljetter till bjudningen. Tidigare har det varit öppet hus men intresset har varit så stort så de släpper ett visst antal biljetter till två olika sittningar.  Han bjöd alltså med sig mig, moster och kusinen Prinsessan. Jag är väldigt glad för att han gjorde det för det var verkligen en upplevelse. Att få kliva in i det vackra vackra huset och dessutom både få hälsa och prata med Landshövdingen;)

Under stora (och då menar jag enorma) kristallkronor till musik framfört av en musiker på flygel fick vi avnjuta vårt kaffe. Ur en mycket mycket skör och vacker servis med Landskapsvapnet på.  Det dignande bordet med godsaker som vi fick doppa till kaffet gick inte av för hackor. Tio olika sorters kakor och tårtor som var delikata. Vilken tur att jag inte ska börja mitt nya nyttiga liv förrän i morgon då så att jag riktigt kunde njuta av alla läckerheterna;) 
Men det var inte bara de goda kakorna som jag kommer att minnas från detta utan helhetsupplevelsen var verkligen helt otrolig. Att stå i ett så vackert hus och få njuta av vacker musik det var en så mysig känsla och stämning över det hela...
Tack snälla rara Tonåring för att Du tog med mig och oss på detta!!

Här kommer ett litet bildkollage från den högtidsstunden

78747-1425
Bild: Privat

TRETTONHELG

78747-1423
Bild: Privat

Sitter just nu hemma hos Storasyster i Luleå vi ska tillbringa helgen här. H har hockeycup hela helgen så det är dags för mamma  hockeysupportern att heja hela helgen.

Men det är inte enda aktiviteten som står på programmet utan på Lördag blir det Trettondagsfika hos självaste Landshövdingen i Norrbotten på hans Residens här i Luleå. Så är det när man har företagsamma barn. Tonåringen har fixat biljetter till Landshövdingens årliga kaffebjudning. Häftigt!!
Där vi  ska doppa( är det kanske Tornedalskt ord?) av alla sju sorter hembakta kakor och få se det fina gamla huset:)

Det är så faschinerande att våra killar är så olika varandra och gillar så olika saker. Tänk vilken variation det blir i vårt liv. och så många olika saker vi får uppleva.  Direkt från Hockeyrinken till Residenset för att fika hos Landshövdingen......

Visst är det tur att världen består av många olika sorters människor som gillar olika saker tänk vad tråkigt det vore om vi alla vore stöpta i samma form!

Så i helgen kommer det att vara fullt upp med att  umgås med släkten och heja på Hockeyspelare och Landshövdingar. Därför tar jag lite ledigt från bloggen och önskar er alla en riktigt riktigt Trevlig Helg redan nu!!!

KRAM PÅ ER ALLA 

Fotot är passande nog taget på julafton vid Storasysters hus


 

JULKLAPPAR

Lovar att det här är mitt sista inlägg på länge länge som handlar om julen eller något juligt. Det löftet gäller väl nästan elva månader i alla fall. Innan det är dags för en ny härlig jul.  Som ni vet så gillar jag julen jättemycket det är en så mysig tid. Men nu börjar till och med jag bli lite less på julpynt, adventsstjärnor och julgranar och börjar bli lite sugen på att plocka ner de. Det är konstigt nog inte bara roligt att plocka fram pyntet utan även roligt att plocka bort och packa ner det.

Men innan jag gör det så kommer alltså här mitt utlovade inlägg om julklappar och med det avslutar jag också officiellt julpyntstiden på bloggen för den här julen. Vi kanske kan kalla det för julgransplundring;)

78747-1420
Bild : Privat

* Av Tonåringen fick jag den så fina muggen Filippa K  från Rörstrand och dessutom i min favoritfärg:) 
Heltklart har den redan blivit Vickes nya favoritmugg att avnjuta kaffet ur och den inte bara ger mig varm dryck utan ett varmt hjärta,

* Två stycken nya muggar ur Iitalas serie Teema och med mönstret bottna är nu mina:) Gissa om jag är glad nu har jag inte bara två frukostskålar i den serien utan även två muggar. Muggarna fick jag av mina kära systrar med familjer. 
*Fniss* Vi brukar ha tema på julklapparna till varandra och i år var det svart och vitt som var temat. Man skulle ju nästan kunna tro att det var jag som kom på det förslaget. Men det var det inte.... 
Lätt att hitta något passande i det temat till Vicke som tjatat i massor av inlägg om denna serie ;) 

* Har nu inte bara vigselring på min hand utan även denna underbara silverring. Den är tillverkad av den duktiga silversmeden Erica Huuva som är från en by i samma kommun som oss.
Ringen är ur en serie som heter GÀRDI - Rengärde. Upptäckte nyss på hennes hemsida att smycket symboliserar omtanke och människans sätt att vårda sitt och de sina.   Vilken passande symbol för mig att bära eftersom ringen var från min älskade make:)

*  Sist men inte minst den underbara tomten till en julgalen morsa från H. Ännu en passande symbol som gör mitt mammahjärta så glatt över den egenhändigt tillverkade söta tomten. Den kommer jag att vårda ömt.

Så innan det är dags för mig att dansa ut julen vill jag bara tacka både tomten och mina nära och kära för alla fina julklappar!!

PREMIÄR FÖR TISDAGSTEMA

När jag hälsade på hos Sara i dag och såg hennes bidrag till Tisdagstema  började jag fundera på att det vore så roligt att delta. Så nu har jag beslutat mig för att inte bara fundera på att delta utan att göra det. Har tyckt att de tidgare färgveckorna som jag deltagit i varit så roliga. Det här verkar också vara det så nu hakar jag på men lovar inte att jag kommer att delta vareviga tisdag.  Nyårslöften är det redan försent att lämna som tur är;)

Tisdagstema är en utmaning för dig med kamera varje tisdag , varje tisdag ett nytt tema att komma på något att fota. Veckans tema är SJU och här kommer mitt första bidrag till Tisdagstemat

78747-1418
Bild: Privat

Isas illustration SJU vid tapeten som vi har köpt i Bröllopspresent till en kusin i höstas är väl ett godkänt bidrag till temat SJU. Den är så himla fin skulle gärna ha en sån hängande hemma hos oss.

NYÅRSHELG

78747-1416
Bild: Privat

Ja då var redan snart den första dagen på det nya året 2007 redan slut. I morgon börjar allvaret och vardagen för mig. Då är det slut på ledigheten och dags att börja jobba igen. Vad skönt det har varit med några lediga dagar. Svårt att förstå bara hur jag ska orka stiga upp i morgon bitti man vänder helt på dygnet under ledigheten. Det är absolut en av fördelen med lite större barn att de sover så länge på morgonen. Längre än sina föräldrar till och med....

I dag Nyårsdagen var givetvis en sån dag när vi alla sovit jättelänge på morgonen. Om man nu kan kalla det morgon vid den tiden som har vi stigit upp i dag. Men det är väl så det blir när man har en så trevlig kväll som vi hade i går Nyårsafton.

Trodde aldrig jag skulle hitta något positivt med att vi har så lite snö ute och så varmt ute som vi haft denna vinter. Men nu har jag det....

I går inledde vi  och våra goda vänner nyårsfirandet  med att bada i vår utebastu . Vilket är något vi normalt inte brukar kunna göra på vintern. Det finns varken rinnande vatten eller någon el där utan vattnet värmer man i bastuugnen och får forsla dit med en slang. Men i går kunde maken bära vatten till bastun och elda i många många timmar innan det blev varmt. Eftersom den stått oanvänd och kall sedan hösten vilket den normalt brukar göra till påsken. Men nu är det ingen normal vinter så det gick utmärkt att bada. Kändes så mysigt när vi gick dit med alla marschaller maken kantat vägen från vårt hus till bastun med. Ännu mysigare var det att sitta och njuta av det underbara bastubadet i skenet av ljus och fotogenlampor.

Efter bastubadet fortsatte vi kvällen med att laga och avnjuta en supergod trerättersmiddag.  Så det gick absolut ingen nöd på oss när vi inväntade tolvslaget. God mat, god dryck tillsammans med goda vänner:)
Förutom för barnen som tyckte att väntan på de spännande raketerna blev så lång så lång......

Hoppas ni andra haft en trevlig Nyårsafton och en bra första dag på det nya året 2007.

RSS 2.0