TREVLIG HELG

78747-1086
Bild: Privat

Nu tar jag bloggledigt några dagar, i morgon åker vi på Weekend till Stockholm för att koppla av några dagar tillsammans jag och min man.
Ha en riktigt bra helg ni med , kram på er alla!!

MERA ILLISAR

78747-1083
Bild: Isa

Den här fina Isa illustrationen Sju vid tapeten kom på posten i dag , det var snabbt jobbat av posten för jag vet att Isa skickade den i går eftermiddag. Synd bara att den inte ska hängas upp hemma hos oss, utan är en bröllopspresent till en släkting.  Men det känns väldigt kul att få ge bort den, är övertygad om att Brudparet kommer att gilla den. Så nu mina kära systrar får ni se hur bröllopspresenten vi har köpt tillsammans ser ut, den ska ramas in i kväll.

Isas fina illustrationer har inte bara jag blivit förtjust i utan även killarna, och nu har vi även en egen liten illustratör hemma säkerligen inspirerad av Isa.

78747-1084
Bild: Privat

Den här fina illustrationen har han gjort i Paint som present till sin kusin och Sambo som de ska vara hos när vi är i Stockholm helg.

VYKORT

78747-1082

Här kommer ett litet Vykort till Lilla systersonen i Stockholm, vet att mamma (lillasyster) är en trogen läsare av bloggen så hon får visa detta till honom.  Nu sparar vi både porto och tid genom att skicka den via cyberspace i stället och det passar väl Buzz utmärkt att bli skickad på det sättet;)

MED DEN HÄR FIGUREN SOM VI VET ATT DU GILLAR VILL VI SÄGA
KRYA PÅ DIG KILLEN
MASSOR AV KRAMAR FRÅN OSS ALLA I ÖVERTORNEÅ

Vi ses till helgen !!

FROSTMORGON

78747-1079
Bild: Privat

När solens första strålar börjat sig leta fram i morse och värma den frostiga naturen , som var efter att vi har haft tre minusgrader under natten . Då sprang Vicke runt med kameran på gården för att försöka fånga något av det vackra skådespelet naturen bjöd på, hihi undrar vad våra grannar funderarar. De tror nog att jag har blivit helt galen som kryper omkring med kameran i högsta hugg tidigt på morgonen.

78747-108078747-108178747-1078

ÄNTLIGEN HEMMA

78747-1074
Bild: TV4

Glöm inte att det i dag är säsongspremiär för Äntligen Hemma på TV4 kl 20.00, en ny säsong med Timell och de andra programledarna.
Bänka er riktigt skönt i soffan för sen kan ni fortsätta kvällen med att se på Nya Rum och Ernst kl 21.30 ,  där de bland annat fortsätter med förvandlingen av Malins kök. Med andra ord lär de som gillar inredningsprogram på TV ha en helspäckad kväll, och jag hör till en av de:)

78747-1075
Bild: Svt

SMART LAMPA

78747-1071


Bild: LeKlint

Philip Bro Ludvigsen och Le Klint har kommit med ett helt nytänkande när det gäller lampor. De har utgått från Ludvigsens Under Cover skärm och Le Klints skärm och en kollektion av innerskärmar med massor av olika färger och mönster. Det finns otaliga kombinationsmöjligheter och lampan kan bli personlig genom att du själv kan kominera de olka innerskärmarna.
Ett lätt sätt att variera sin taklampa , det här var det smartaste jag sett i lampväg. Gör ett besök på hemsidan så får ni se och läsa mer.

78747-106978747-1068
78747-107378747-1072

Bilder: LeKlint

HUR SKA DETTA SLUTA?

78747-1067
Bild: Privat

Det var ingen bra kombination att få en så stor härlig hög äpplen hem och allan nya spännande recept som finns i olika bloggar som man bara måste testa. Vet vi bakade i går, men H blev så sugen på att själv baka i dag. Så det blev Isas recept på Äppelpaj som blev dagens bakverk, supergott och ett perfekt recept för en lite yngre bagare att fixa på egen hand. Som dessutom är lite "lättare", bra för oss som fikat i går också.  En stolt kille har precis bjudit familjen, mormor och morfar på äppelpaj med vaniljglass.

Det här är då inget bra start på mitt nya liv,  men förresten i dag är det ju fullt av födelsedagar ute i bloggvärlden både Sagas Sambo och Cleopethra fyller år i dag så klart man måste fira lite;)
Nej nu får jag nog ta och skärpa mig lite och jag har ett förslag till alla mina bloggvänner vi kan väl ta och köra lite hälsotema och köra lite nyttigare bloggande ett tag. Man blir ju så himla frestad, kanske bäst att gå ut och promenera med sina stavar en liten sväng;)

Uppdaterat
H tycker jag ska börja jobba på ett Cafeé så jag kan ta och fota alla bakverk där och lägga på bloggen, undrar hur populär jag skulle vara för chefen och kunderna??

HÄRLIG AVSLUTNING PÅ EN HÄRLIG HELG

78747-1064
Bild: Privat

De här härliga äpplena plockade i södra Finland fick min make i går kväll av en kund, riktigt tur har han denna vecka först blommor och nu dessa underbara äpplen. Måste säga att det är de absolut godaste äpplen jag någonsin smakat, sen kändes det så speciellt med äpplen som någon hade plockat i sitt äppelträd. Det är faktiskt första gången vi upplever det eftersom det inte vid våra breddgrader är möjligt att odla sina egna äpplen.

Så goda äpplen kräver också ett gott omhändertagande så jag bestämde mig för att pröva baka Camillas Äppeltårta. Måste säga att den blev en perfekt avslutning på en bra helg, vi tyckte alla att den var så jättegod. Min man som inte annars är så mycket för kakor och fika var nog den som blev mest förtjust i den, så det här är ett recept som kommer att användas fler gånger.

78747-1065
Bild: Privat



MATTAN UTRULLAD

78747-1060
Bild: Privat

Jag har lovat att lägga ut en bild på bloggen hur vår nya köksmatta Circle  (bilden på hemsidan ger den inte rättvisa, finare i verkligheten) från Horredsmattan ser ut när den är utrullad och på plats under köksbordet.
Jag är jättenöjd det blev så fint och dessutom är den både lätt att hålla ren och är vändbar i fall man vill byta färg. Visst är Pappelina en jättefin matta men jag måste säga att det här är ett mycket bra alternativ för de som inte vill eller kan lägga så mycket pengar på en matta, den är ungefär hälften billigare.

Här ser ni de två olika sidorna av mattan
78747-1062

MERA FYND

78747-1059
Bild:Privat

Alltså börjar starkt fundera på om jag kanske måste byta favoritaffär från Ikea till en annan som också börjar på I. Vår Ica affär som jag tidigare bloggat om, tänk vad praktiskt samtidigt som man köper sin mjölk kan man hitta allt annat som man också behöver. Som de här fina orikidékrukorna till våra två som står i vardagsrummet, billiga var de dessutom så det blev ytterligare ett riktigt fynd den här helgen.
Men det där med ny favoritaffär tror jag nog inte att det kommer att bli , men ett bra komplement och en nödvändighet för mat måste vi ha.

AUKTIONSFYND

Jag har varit på Auktion i dag och fyndat lite kul grejor

En fåtölj för 20 kr som får flytta in i vårt vardagsrum efter att vi har fixat till och rengjort den.
78747-1054

Sen var jag jätteintresserad av en låda eftersom det var så fint Marimekkotyg i den, fick lådan och två andra för 230 kr.

Det visade sig att Marikmekkotyget av Maija Iisola var en färdigsydd gardinlängd , kul den kommer att bli fin i vårt sovrum. Den ligger redan och snurrar i tvättmaskinen.
78747-1053

Det fanns lite av varje i de tre lådorna saker , här är de sakerna som jag tyckte var lite roliga .

Duk
78747-1052

Matta
78747-1051


Påskbonad
78747-1055

Väggbonad
78747-1057

Mera gardiner, två längder som jag tyckte var rätt häftiga ska fundera på om de kanske kunde hänga i vår gäststuga.
78747-1058

Sen fanns det flera mattor, gardiner och smått och gott i lådorna. En del kommer att säljas på Loppis som jag ska på i Oktober och en del får nog åka till soptippen.

Känner i alla fall mig glad och nöjd över dagens fynd, min käre make kanske inte alltid är lika glad över fruns förmåga att fynda på auktioner och loppisar *fniss*

FAVORITMATEN SERVERAS PÅ FAVORITFATEN

78747-1050
Bild: Privat

Jag och Sara är nog inte de enda som nu gladeligen söker hemma i föräldrarnas gömmor och skåp efter saker som vi för några år sen inte skulle tagit med oss om de så slängt det efter oss.
Den här teakbrickan från Karl Holmberg AB hittade jag i somras i mina föräldrars förråd när jag hjälpte de att städa,  jag tänkte det kunde vara en fin bricka till ljus eller något annat. Nästa dag kom min mamma med dessa tre glas skålar som hon hade kommit i håg hörde till bricka som hon fått av sin syster för över 40 år sen i julklapp.
Användbar till mycket och har blivit en klar favorit i vårt hem och vad passar bättre än att ta fram den i dag fredag när favoritmaten tacos serveras.
Ha en riktig härlig fredagkväll:)

RULLAR I MASSOR

78747-1041
Bild: Privat

Verkar ha blivit förtjust i saker som kommer i rullar , Isas fina illisar har vi fått två stycken nu vid det här laget och väntar på den tredje som tyvärr inte kommer att hamna hos oss utan ska bli en bröllopspresent.
Det ni kan skymta här i mörkret som även det kom i en rulle är vår nya matta till köket, en plastmatta från Horredsmattan som vi  beställt hos vår lokala Färghandel.
Gissa om det har kliat i mina fingrar hela kvällen för att få öppna rullen och rulla ut den under köksbordet. Men eftersom jag  inte ville dammsuga och skura i kväll när H är sjuk, och har feber så väntar jag snällt till helgen med att fixa det. Även om ordet vänta inte är mitt favoritord, så gör jag det eftersom barnen är mina absoluta favoriter.

FÖRVARINGSBOXAR

78747-104278747-1043
Bilder: Inreda

Har tidigare bloggat om fina förvaringsboxar från Inreda och nu har de fått in massor av nya fina burkar i plåt för många olika saker och i många olika utföranden.
Fastnade för dessa två den första boxen som är till förvaring för någon som gillar att pyssla och då går natruligtvis mina tankar till prinsessan (systerdottern) som älskar att pyssla, den här skulle vara fin i hennes rum.
Den andra burken, där man ska lägga böter för svordomar och som endast kan öppnas med konservöppnare kanske kan vara bra att ha om tålamodet tryter när saker och ting inte går som man tänkt, och det kommer lite fula ord ur munnen. 

INDISKA KUDDAR

78747-1035
78747-1036
Bilder: Indiska

Indiska har lanserat sin nya hemsida visst har de utvecklat den mycket men kvalitén på många av bilderna på de olika produkterna kunde ha varit bättre. Man förväntar sig att ett sånt stort företag använder sig av proffs när de fotar.
Blev i alla fall förtjust i dessa två kuddar den översta heter Sola och den nedre Orchid, de måste jag ta och spana in i helgen när vi åker till Luleå.

ÖVERRASKNINGARNAS DAG

78747-1034
Bild: Privat

Fick ett samtal på jobbet från min man i dag , som undrade om jag hade skickat blommor till honom. De hade ringt från blomsterafäären och kollat om han var hemma för han hade fått blommor som de skulle komma med.  Men nej jag hade inte skickat några blommor till honom, oj vad nyfiken även jag blev vem kunde det vara som skickar blommor till honom. Vad är det här för något har han en hemlig beundrarinna, oj oj vad nervös jag blev och min man var helt bombsäker att blommorna från mig. Men det var från en ny leverantör till honom som tackade för deras första affär, måste säga att jag blev oerhört imponerad av den försäljaren (läs manlig försäljare) som visade sin upskattning genom att skicka blommor.
 Så nu står den här fina höstbuketten på vårt köksbord och sprider glädje till oss.
Önskar bara att det var jag som kommit på att skicka dessa blommor till min man , presentprinsen (som Saga sa) för han har nu bokat en weekendresa för oss till Stockholm nästa helg så att vi ska kunna fira vår 10-åriga bröllopsdag. Han har dessutom fixat så att killarna får vara hos sin kusin hela den helgen så vi får en härlig helg för oss själva i Stockholm.


NYA TYGER

78747-102078747-1021
Bild: Ikea

Mera nya fina textilier har Ikea fått in i sortimentet, metervara Hannele är en av de blev jätteförtjust i det röda tyget .
Kan inte ännu riktigt förstå att jag faktiskt snart får gå omkring på mitt eget (vi kan väl i alla fall låtsas att det är mitt) Ikea varuhus, kommer att kunna åka dit flera gånger i vecka om jag så känner för det. Det är ju bara sju mil att köra till Haparanda, jämfört med den 70 mil som vi har till vårt närmaste Ikea i dag så blir det aningen kortare. 
Måste nog ta mig i kragen och börja anmäla mig till alla kvällskurser jag måste gå innan de öppnar
* Sykurs för att kunna göra något av alla fina textilier
* Fotokurs så jag kan ta fina inomhusbilder till bloggen
* Kurs för att lära mig använda Photoshop så jag kan redigera bilderna och göra såna där snygga collage

Få sen nu är det något jag glömt, det ser ut att bli lite mycket närmaste tiden undrar om de två månaderna kommer att räcka till??

Det känns så otroligt att jag kommer att få så nära till favorit affär , men jag tror också att det kommer att ha sina nackdelar. Det blir kanske inte lika roligt när man får det så lättilgängligt, i dag blir det bara några besök per år ( men det är svårt att tro att jag inte kommer att tycka att Ikea är roligt). Det som jag tror blir mindre roligt är att ALLA här kommer att ha Ikea saker hemma, vart man än går så kommer man att se bokhyllan Billy. Som det är i dag så är man faktiskt tämligen ensam om att ha Ikea grejor hemma, eftersom det är så långt till närmaste varuhus och såpass lite som finns att beställa på Handla Hemma av sortimentet.

Ojoj hur ska det nu gå mitt rykte  och min image ( ni vet jag bor på ett litet ställe) kommer att förstöras helt, nu kan inte folk viska längre när jag går på byn att där är hon som är så galen i Ikea prylar.  Vet att det finns de  som gillar att skvallra om hur mycket Ikea grejor vi har hemma och att jag köper ALLT på Ikea,  tur att jag inte bryr mig om vad andra tycker och tänker.
Men riktigt ALLT kan jag väl inte köpa på Ikea, skulle bli lite tröttsamt att åka 70 mil varje dag för att äta och tänk vad less vi skulle vara på kötbullar. Sen behöver vi väl lite kläder också , det finns inte så bra utbud av det på Ikea. Hur skulle det se ut om killarna kom till skolan i kläder sydda av lite metervara Hannele, och vem skulle förresten sy, jag har ju inte anmält mig till den där sykursen än.

Som ni förstår så kan vi inte köpa ALLT på Ikea och ni förstår nog också att mina glansdagar i Byn som Ikeadrottningen snart är över;)

IDOL

78747-1033
Bild: TV4

Markus (till höger i bild)  gick vidare till final i Idol han fick hela 46% av rösterna i kväll! Oj oj vad roligt nu blir det till att följa Idol tänk att lilla Övertorneå har en sån stjärna. Kul för Markus och hans familj , Grattis Grattis. Vi är många här som gläds med er, till och med mina föräldrar kollade Idol i kväll och ringde och frågade vår tonåring hur de skulle rösta. Häftigt de är inga ungdomar precis mina föräldrar, 70+ kan man väl säga och de kollade Idol i kväll.

EGET LITET GALLERI

78747-1024
Bild: Designonline

Vi har ännu en vägg i vårt sovrum som är tom, skulle vara dags att få något piff till den . Har bara lite svårt för att bestämma mig för om det ska bli någon tavla eller kanske en hylla.
Såg i dag den här fiffiga lösningen Clip Line designad av Christer Ulfvengren på Designonline, och det var ett nytt alternativ som jag gillade. En smart lösning för foton, teckningar eller fina kort och lätt att förändra och byta ut motiven. 
Den är tillverkad i plexiglas med ek- eller valnötslist och finns i tre olika storlekar, det finns även att beställa knoppar och krokar som tillbehör .


78747-102678747-1022

78747-102878747-1025
Bilder: Designonline

SMYCKA DIG MED BERSÅ

78747-103178747-103078747-1029

Bilder: Folkart

 Emmas designblogg såg jag ett av dessa fina smycken som finns på Folkart så för alla er som är förtjusta i Stig Lindbergs Berså behöver inte längre nöja sig med att ha det i köket . Utan kan även smycka sig själv med de här underbara halsbanden eller armbandet. När jag ser det här mönstret så förknippar jag  det alltid nuförtiden med en viss Saga som jag vet gillar det.

ILLISEN PÅ PLATS

78747-1019
Bild: Privat

Äntligen är den på plats i Tonåringens rum illustrationen Landskap som Isa  var så gullig och gjorde om i färger som passar bra i hans rum.  Superfint blev det och en riktig personlig färgklick har han nu på väggen ovanför sängen.
Den här tavlan har också en annan betydelse för mig, på något sätt är den en symbol för hur mycket bra bloggen ger mig. Utan bloggar hade jag inte hittat Isa och hennes fantastiska illustrationer och om jag inte valt att visa bilder från vårt hem hade inte heller Isa kunnat föreslå att hon skulle göra den i färger som matchar kuddarna i tonåringens rum.
Det är en sån stor värld som har öppnat sig för mig därute i cyberrymden,  där man kan hitta massor av inspiration, nya vänner, ideér och tips från andra bloggare som jag är så glad att jag har upptäckt och som ger mig så mycket.



UNDERBAR HÖSTDAG

Har precis varit på en lite utflykt tillsammans med lillasyster, hennes barn och svärföräldrar denna underbara höstdag. Strålande sol och klarblå himmel, kan man ha det bättre en ledig lördag.
Vi har varit till den nya Ekoparken som bara är en liten bit i från vår bostad, så det går utmärkt att promenera eller cykla dit. Där har vi både grillat korv, druckit kaffe och tagit en riktig långpromenad runt sjön . Härligt var det , måste vara en av de bästa sätten att koppla av efter en veckas slit och släp på jobbet att få vara ute i naturen och bara njuta.

SJÖN SÄRKIJÄRVI
78747-1016
78747-1017


FÅGELSKÅDNINGSTORN
78747-1014

Utsikt från Tornet

78747-1013
78747-1018

78747-1015

Det här är nog den finaste sopsorteringsstationen jag sett , passar bra in i miljön.
Är jätteglad för den här satsningen som gjorts på Ekoparken, massor av folk var det i farten både för att promenera, cykla och också för att grilla som oss.  Lätt för oss barnfamiljer att ta oss dit och man behöver inte börja packa in sig i bilen för att komma dit utan det går bra att gå eller cykla.

Hoppas ni andra har en lika underbar Lördag som oss och vill också sända en speciell hälsning till dig Saga, du ska veta att jag tänker på dig.




BRÖLLOPSDAG

78747-1012
Bild: Privat

I dag har vi bröllopsdag , redan tio år har gått sen vi stod vid altaret. Helt otroligt det känns som om det var i går. Det blev inga större utsvävningar för att fira eftersom vardagen med jobb och föräldrarmöten inte tillät det i kväll.  Men det kommer fler kvällar min älskling då vi får fira våra tio år, vill bara på det här sättet visa dig min kärlek och tacka för den fina presenten.
Har länge gått och suktat efter en så fin mockakappa på vår klädaffär och säkert tjatat om den så att min käre make absolut inte kunnat undgå att höra det. I dag besannades min dröm för  i paketet som jag fick i morse var den superfina kappan, gissa om jag blev glad.
Skulle också gissa  att han kanske  är trött på alla som tittat så konstigt på mig när jag denna vecka haft min skjortklänning  under jackan, folk verkar tro att jag är i farten med nattlinne och jeans på mig när vi är någonstans. Så nu kan jag i stället vara så snygg med en mockakappa på och utan att något "nattlinne" hänger utanför.

Nej , skojar bara vet att han gav den till mig av kärlek och sen bevisar det bara hur bra han känner mig eftersom jag älskar att få "praktiska" presenter. Vilket innebär saker som man använder och tycker om, är inte så mycket för prydnader och sånt.

H som döptes samtidigt som vi gifte oss undrar varför man inte får presenter på sin dopdag, och när vi nämnde att vi skulle fira vår bröllopsdag på tu man hand så ville han hänga med eftersom även hans dopdag bör firas.

Puss och Kramar i massor till dig min älskade make


ETT SMART BORD

78747-1009
Bild: Mio

Storasyster visade mig det här smarta matbordet Expand på Mios hemsida, på ett enkelt sätt ändrar du ditt bord för fyra personer till ett för 14 personer.  Perfekt vid större middagsbjudningar, men det så klart man måste också ha gott om plats för att fälla ut bordet till full längd. Hemma hos min storasyster skulle ett sånt här bord fungera perfekt, eftersom de har en lång och smal matdel där ett långt bord passar bra.

78747-1006
78747-1008
78747-1011

Bild: Mio

SATURNUS

78747-1002
78747-100478747-1003

Bild: Finnishdesignshop


Bordet Saturnus som designades av Yrjö Kukkapuro 1965 en designklassiker har åter tagits i produktion, finns i flera storlekar och i vitt och svart. Blir du sugen på att beställa ett så kan du göra det på Finnish Designshop.


INSPIRATION SEPTEMBER


Mamma W har tidigare utmanat om att varje månad lägga in inspirationscollage, tycker det är så roligt och inspirerande att se så många fina collage som te.x hennes, Sagas, Linneas, Nillas, Malins och Isas. Malin och Isa har valt att göra sina i en färg och det tyckte jag var en så bra idé så jag gjorde mitt i färgerna som vi vill ha i vår hall som vi ska göra om i höst. Så här är mitt collage för september i vitt, svart och rött , sen var jag tvungen att fuska lite och lägga till lite silver;)


78747-98678747-994
78747-98778747-99578747-99778747-99678747-100178747-989
Bilder: Från respektive företag


* Smycken är väl något en tjej aldrig kan ha för mycket av och jag skulle absolut inte ha något emot att  ha något av Erica Huuvas fina silversmycken i min ägo. Erica är en samisk smed och smyckesdesigner med rötter i Övertorneå Kommun.
* Förra månadens inspirationscollage hade jag med Iitalas frukostskålar Origo, men vilken faslig tur att jag inte har hunnit köpa några för när jag såg dessa även de från Iitala i serien Teema med Anna Danielssons fantastiskt fina mönster Bottna var jag snabb att ändra mig. Drömmer nu i stället om att äta frukostflingorna ur dessa och dricka kaffet ur matchande muggar, de finns nu till försäljning på Desingnoline.
* Som fondvägg i vår hall vill vi ha den här tapeten från Boråstapeters kollektion Hanna, av designern Hanna Werning.
* En ny vägglampa i hallen skulle vara fint efter ommålning och tapetsering, ett alternativ skulle vara den fina retro vägglampan ur serien Pumpa som jag sett på Elkedjan.
* Väggarna som är i trappen skulle gärna få prydas av en av Isas fina illustrationer, Svartnatt skulle nog passsa riktigt bra. Enda felet med Isas illustrationer är att det finns så många fina och man får så svårt att välja.
* På Fredag börjar hockeysäsongen igen för H, och det blir åter dags för oss att stå i kalla ishallar för att vara supporters och då skulle det vara superskönt att ha på sig den här härliga dunparkasen från North Face.
* De här vackra dansande paren Synops stod jag och beundrade när vi var på Ikea i somras, är inte så mycket för prydnader i vanliga fall men de här tilltalade mig.
* Det börjar bli lite för mörkt utan sänglampor i sovrummet så det är dags att göra slag i saken och investera. Lampan Viborg i rött skulle bli en fin färgklick på sängborden, vet att det egentligen är skrivbordslampor men tror det skulle bli helt perfekt. Tänk att slippa famla efter några strömbrytare i mörkret utan bara behöva röra lampan för att tända eller släcka.

HAR JAG GILLAT HÄSTAR ???

78747-98478747-978
78747-98278747-980

78747-98378747-979

78747-97778747-976

Bilder: Privat

Helgen har varit jättehärligt vi har både hunnit göra lite nytta och varit på 50-års fest , mina systrar med familjer har varit hemma och det är inte så ofta vi umgås allihopa så det var också jätteroligt.
Det var bra att vi var så många som hjälptes åt med att tömma vinden, mycket saker har man burit upp dit under de 34 år som mamma och pappa bott i huset.  Våra barn tyckte det här var ett jätteroligt projekt,  att få klättra upp på taket och slänga en massa saker i en container är inte sånt som man gör varje dag.
Containern på 10 m3 fylldes med massor av skräp, gamla leksaker, kläder och skolböcker så det mesta som fanns där hamnade dit. Men det fanns också en del som vi valde att behålla, en del av dessa ser ni på bilderna ovan.

Vi fick många goda skratt under arbetets gång och också många minnen väcktes till liv för mina syrror som ännu har ett bra sånt, minne alltså. Skolböcker fanns det i massor och de roligaste av de var våra friskrivningsböcker, som vi naturligtvis behöll. Oj vad vi har läst och skrattat åt våra berättelser, jag hade skrivit i flera av de om hur gärna ville ha en egen häst. Höll på att skratta i hjäl mig åt det, jag minns inte så mycket från när jag var liten men en sak som jag mycket väl kommer i håg är hur rädd jag var för hästar. 
Hästar verkar vara ett återkommande tema både i berättelser och saker som ni ser på bilderna , har skrivit tidigare om att vissa saker nu får mig att tänka på bloggvänner och när jag såg den lilla dalahästen som någon gjort i slöjden tänkte jag genast på Malin.

Sen var det så roligt att se hur vi systrar ändrat oss under årens gång, jag som alltid varit den stora samlaren i familjen tidigare och aldrig kunnat slänga något var nu den som hade lättast för det.
Men en sak som jag inte ville göra mig av med var mitt gamla dockskåp och möblerna till det, skulle nog vara riktigt inne just nu med färgsättning och tapeter. Färgerna gick i orange och brunt och i vardagsrummet var det medaljongtapeter, kanske det hamnar upp på vår vind i stället för att vänta på barnbarn som vill leka med det. Även om det just nu känns väldigt långt borta, men jag vet ju hur fort åren går det var nyss pojkarna föddes och nu börjar de vara så stora redan.

Känslan efteråt när man äntligen var klar med ett sånt här projekt går inte riktigt att beskriva men det kändes så härligt och befriande när det var tomt.




TREVLIG HELG

78747-973
Bild: Privat


Programmet för den här helgen ser rätt så fulltecknat ut, i morgon bitti ska vi börja tömma kallvinden hemma hos mina föräldrar som har börjat att fundera på att sälja huset och flytta till lägenhet. Eftersom Feng Shui inte är något som deras generation utövat eller vet vad det är , de har nog som många andra sparat det mesta. Kan vara bra att ha , så det kommer att bli en dag full av nostalgi och  minnen. Där finns nämligen kvar mycket  av våra gamla leksaker, skolböcker och en massa annat smått och gott.
När jag var liten var jag en riktig liten samlare , sparade och samlade på allt från stenar till fina flaskor. Men det är jag absolut inte i dag så jag tror nog inte det kommer att vara några som helst problem att bestämma vad jag vill slänga i containern och vad jag vill spara.

Kvällen kommer vi att tillbringa på min kusin och grannes 50-års fest och det blir en hejdundrande tillställning med massor av gäster. Ska bli kul !

Så ni förstår att mellan allt det här kommer det inte att finnas tid att blogga, kommer inte att bli lätt att slita sig  . Börjar nog bli lite beroende av att blogga och läsa bloggar, så om jag bara får en minut över så lär jag nog skumma igenom mina favoritbloggar.

Kram på er alla och speciellt till Sara och hennes familj som ska ut och resa, ha en riktigt trevlig resa!!!

MARIMEKKO TYG

78747-96678747-964
Bild: Designonline

Marimekkotyget Vuorenkasvit som Marja Iisola formgav 1979 finns bland de nya produkterna på Designonline. Detta tyg fastnade jag för på direkten, supersnyggt skulle bli fint som tavla på en vägg.

STORA BARN

78747-972
Bild: Privat

Vilken konstig känsla man kan få i bland när man inser att det inte bara är Tonåringens solrosor som blivit stora utan även han håller på att bli det. Det känns så overkligt på något sätt, nyss var han så liten och nu kommer han hem med lapp om anmälan till Konfirmationsläsning. Men vaddå konfirmationsläsning inte är väl det redan dags för det , men visst är det så åren bara rusar i väg. Känns att det var som i går vi kom hem från BB med vår förstfödde kille, men det har nog gått ett tag sen dess.
Nu på kvällen var det sen dags för föräldrarmöte på skolan och man börjar inse ännu mer att det är inte några småbarn man har längre när det mesta av föräldrarmötet handlar om alkohol och droger. Vi fick se lite statistik från Universitet i Örebro (Malins Hemstad) om tonåringar och alkohol. Måste säga att det känns skrämmande att se att det finns barn som är bara tio år gamla som varit berusade, sanslöst!!
Samtidigt är det lite skrämmande att vara förälder till tonåringar det finns så mycket faror som lurar där ute i stora världen. Nu är det ju inte bara det här med alkohol som är ett problem bland tonåringar utan det börjar florera en hel del droger.  Är medveten om att även om vi bor på en liten ort så är vi inte förskonade från varken alkohol eller droger bland ungdomar.  Tror att många av oss föräldrar gick hem ganska fundersamma och lite skärrade efter mötet, men också med kloka ord om hur viktig roll vi har i det hela för våra tonåringar.
Tror nog också att de flesta föräldrar vet det redan , det bästa vi har är ju våra barn och de måste vi vara rädda om .

HÖSTMYS

78747-96378747-962     

  78747-96878747-969

Bilder: Inreda



De här härliga kuddarna från Day Birger et Mikkelsen som är gjorda i exklusivt material med fina detaljer finns bland nyhterna hos Inreda. Skulle inte ha något emot att puffa till några av de i vår kommande nya soffa, men tyvärr är de alldeles för dyra för min börs. Men drömma kan man alltid......

78747-96078747-971
Bilder: Inreda

Det vore väl härligt att få svepa in sig i dessa stickad filtar en kulen mörk höstkväll, filtarna är av samma märke som kuddarna och har hittat de på samma nätbutik.
När jag ser färgkombinationerna tänker jag på Isa, vet att hon gillar dessa färger tillsammans och det gör även jag och tonåringen.
Vill ni se ett annat stickat konstverk tycker jag ni ska smyga in i Saras sovrum ochkika på deras underbara sängöverkast tillverkat av Saras mamma.  Säger bara vilken mamma, snacka om handarbete ett stort sådant.

RÄKNERAMSA PÅ FINSKA

78747-958
Bild : inreda

Systersonen E som bor i Stockholm är så faschinerad av det finska språket och frågar sin mamma om vad olika saker heter på finska. En dag när jag pratade med honom i telefon ville han demonstrera sina färdigheter i finska och räknade till tio , jätteduktigt! När han räknat klart frågade han sin moster hur långt hon kunde räkna på finska , inte vet jag riktigt så jag sa bara något tal och det var tiotusen. 
Han tyckte jag skulle ta och räkna till det då så att han fick höra, upp till bevis helt enkelt. Förklarade att det tar jättelänge att räkna så långt ,så vi har delat upp det på flera telefonssamtal och  i dag har vi kommit till 230. Han är fyra år nu undrar hur gammal han hinner bli innan vi är framme vid det utlovade tiotusen.
Men han lyssnar med stor spänning på de finska siffrorna, och puhh det börjar nästan bli lite svårt redan får verkligen tänka efter vad det heter.
Men har man sagt något så har man

VINTER FÅGLAR

78747-95678747-95478747-955
Bild: Danskdesign


Det finns ett talesätt om hur vintern kommer att bli när det är mycket rönnbär, men konstigt nog kommer jag inte i håg hur det gick. Hänger i alla fall i hop med snö och mat till småfåglarna, ett annat alternativ för mat till småfåglar är dessa underbara fågelbord och  fågelmatare från Eva Solo. De är i munblåst glas och designade av Claus Jensen och Henrik Holbaek. Vilken fröjd för fåglarna att komma och äta sina frön ur dessa, men sen undrar jag om de är så praktiska på våra breddgrader där det ofta är över minus trettio grader kallt på vintern.

KVÄLLS TE

78747-959
Bild: Privat

Många av bloggarna bland annat Malin har visat sin temugg och teburk och då jag gjorde i ordning te i kväll, tänkte jag att det skulle vara roligt att visa min favorit tekanna. Den heter Saara och är från Arabia, en gammal tekanna som jag fått av min kära faster. 
Om det finns någon som har lust och känner sig manad att visa sin favorit tekanna vore det roligt.

VICKY TIDNINGSSTÄLL

78747-953
Bild: Svenska Hem

Svenska Hem har massor av fint, jag  har just surfat runt på deras hemsida och tittat i nya katalogen och givetvis har en beställning av en papperskatalog skett. För nog är det mycket roligare att bläddra i en riktig katalog än en virituell, men jag kan verkligen rekomendera er ett besök på hemsidan för en titt på deras sortiment.
En av de sakerna jag gillade var det här tidningsstället Vicky , men det var bara ett problem och det var priset. Om jag skulle inhandla den så skulle det inte finnas några pengar kvar till att beställa några inredningstidningar att förvara i korgen.

Vi är på jakt efter en ny soffa och jag såg flera som jag gillade i den så nu får det nog bli en resa till Luleå snart för att se hur de ser ut i verkligheten. Får tacka Mia för det tipset hon skrev en kommentar om att de har mycket fina soffor, hon hade själv köpt en soffa från Svenska Hem.
Appropå på att köpa soffa så är jag helt imponerad över hur   Sara   lyckades hitta sin drömsoffa på Mio och dessutom till fyndpris.

DAGS FÖR HEMMET?? Del 2

78747-952
Bild: Adlibris

Böcker är väl inte precis det som jag tänkt blogga om men jag måste bara skriva om detta eftersom det är fortsättning på mitt inlägg Dags för hemmet?
Har stått i kö för att få låna boken Svart Stig av Kirunafödde Åsa Larsson och fick i dag mail om att det nu var min tur att låna den. Sen kom ett till mail från min kompis bibliotikarien att hon skickat boken med min son , hon hade även skrivit att det är lång kö på den och att det är jättebra om jag lämnar in den direkt jag läst den. Men att jag inte behövde stressa i hjäl mig.
Stackarn jag kan förstå henne, deras mesta köbok till mig som kanske bara sätter ner boken i någon byrålada och glömmer bort den helt och hållet.
Men jag tror nog inte att det blir så med denna bok för jag vet hur spännande Åsa Larssons deckare brukar vara så det här blir nog en bok som jag kommer att sträckläsa. Bäst att jag sätter mig och börjar läsa på en gång innan jag glömmer bort att jag lånat den;)


STORM KRUKA

78747-92378747-922
Bild: Designonline

Mera höstnytt som finns hos Designonline är krukan Storm från Norman Copenhagen ,  designad av Julie Storm. För dig som brukar vattna i hjäl dina blommor är den här perfekt., blomman planteras i den övre delen och vattnet samlas i den undre så att blomman inte får för mycket vatten.

78747-924

NÄRMARE ÄN VAD MAN TROR

78747-950
Bild: Privat

Vi har beställt illustrationen Landskap av Isa till tonåringens rum , Isa har varit så gullig och gjort den i färger som passar till den övriga inredningen i rummet.
Eftersom ordet vänta inte är ett populärt ord för mig så vill jag förbereda och köpa en ram färdigt så att det bara är att hänga upp den när den kommer. Så förra söndagen när vi var till Luleå skulle ram inhandlas, trodde vi. Vi sprang nästan benen av oss på de affärer som var söndagsöppna , såklart var inte Gallerix det och där vet vi det finns ramar. Men tyvärr vi fick fara hem utan ram med oss i bagaget, och jag vet att ramar inte är något som går att köpa hemma hos oss.
Kändes så frustrerande och jag förbannade mig över att bo i en liten håla där man inte ens kan gå och köpa en ram utan måste åka 16 mil för att handla det och helst en Lördag då alla butiker är öppna. Beklagade mig och tyckte nästan att det är dags att börja flytta  till en stad där allt som man behöver finns, tills jag i går var på ortens Ica butik för att inhandla lördagsgodis med barnen. Vad snubblar vi över där om inte en ekram i storlek 40x50 , precis det vi letat efter i storstan. Så nu kan vi lugnt bo kvar här för vad är stadens shoppingcentrum mot vår Ica butik.

Så nu väntar vi bara med spänning på illustrationen och vi vet ju redan hur fina de är eftersom vi redan i köket har en Vildblomma  .

DAGS FÖR HEMMET??

78747-948
Bild: Energica

I Fredags fick jag ett mail från biblioteket , de ville påminna mig om att jag glömt att lämna igen en bok som jag lånat. Vaddå bok , jag har inte lånat någon bok från biblioteket på länge så det måste ha blivit ett misstag.  Jag mailade tillbaka och sa att det måste ha blivit något fel med den påminnelsen för jag har misann inte lånat någon bok.
Det kom snart svar , visst hade jag lånat en bok därifrån det var till och med en bok som jag lämnat inköpsförslag på till de. De hade bifogat en länk till biblotekstjänst så jag kunde se hur den såg ut, då fick jag något vagt minne av att jag kanske hade lånat den. Mycket riktigt den låg i min sängbordslåda så fint inlindad i bibliotekspåsen ännu helt orörd. Men hur skulle jag komma i håg att läsa något jag inte ens kom i håg att jag lånat. Vilken tur att det var en kompis till mig som jobbar på bibblan, hon vet att jag kan vara lite tanksridd vilket hon även är själv.
Men i bland börjar man undra om det inte är dags att jag gör min faster sällskap på hemmet, tänk vad mycket tid jag skulle ha och blogga där . Om jag skulle komma i håg det??

HÖSTEN ÄR HÄR

78747-945
78747-93878747-940
78747-94178747-944
Bilder: Privat

Efter en lång och varm sommar har nu hösten gjort sin entré med kyligare luft och lite regn. Men jag måste säga att även om det normalt inte brukar vara min älsklingsårstid så känns det ganska skönt nu, ordningen är återställd och det är som det brukar vara den här tiden på året.
I naturen börjar det fullkomligen explodera av olika vackra färgkaskader i höstens färger, det däremot tycker jag är väldigt vackert.
Levi i Finska Lappland har man gjort det här med höstens färger till en affärsidé , man marknadsför denna tid av året som Ruuska (ord för höstfärgerna) och alla dessa veckor är det fullbokat månader i förväg av folk från södra Finland som reser upp till Lappland för att vandra kortare turer och njuta av de vackra färgskiftningarna i naturen. Kvällarna ägnas åt helt andra aktiviteter som att äta god mat, dansa och sjunga karaoke (stort i Finland). Finnarna har lyckats bra med sina satsningar i Norra Finland och är bra på att ta tillvara på det som finns där för att få turister att besöka de.
Själv har vi Ruuska inpå knutarna så vi har inte besökt Levi denna tid på året utan gör det gärna vintertid för skidåkning både på längde och tvären.

SOM EN SAGA


78747-93678747-935
Bilder: Privata

I går firade vi födelsedag hos oss, min man fyllde år så det verkar som om mitt nya liv fick vänta ytterligare en dag till. För vem kan motstå Sagas Chokladkaka, den var helt gudomligt god kan jag lova. Var tvungen att printa ut receptet till två av gästerna som vägrade gå hem innan de fick det med sig.
Vill ni se en anna variant på denna chokladkaka så gör ett besök hos Sara, som även hon firade i går inte födelsedag men förlovningsdag.

VARDAGSDESIGN

78747-930
Bild: Privat

Det här är väl ett utmärkt exempel på vardagsdesign som gör en riktigt glad, vi har slickat på kungen så det räcker för vår livstid. Dessutom är det suveräna med många nya frimärken att de är förklistrade, men Sara har nog inga problem med det hennes hund gillar ju det, alltså slicka.
När jag såg mönstret på dessa frimärken gick givetvis mina tankar till Camilla,  det är ganska härligt hur man ofta associerar olika saker till olika personer i bloggvärlden och på så sätt följer bloggvännerna även med ut i riktiga livet.


DAGENS RÄTT

78747-911
Bild: Privat

Det svåraste med mat tycker jag är vardagsmaten, Vad ska vi äta till middag i kväll är nog en fråga som ställs i många familjer. Inga problem att komma på god mat som man ska laga till helgen eller middagsbjudningar, men att försöka hitta bra och varierande mat till veckorna är mycket svårare. Det blir ofta en och samma meny om och om igen, vecka efter vecka. Det ska vara mat som är rätt så enkel på det sättet att det ska gå rätt så snabbt att slänga i hop en god och näringsriktig måltid. Visst finns det säkert många olika bra recept, men det känns som man är inne i ett ekorrhjul som man inte kommer ur. Så jag tänkte att på bloggen har jag hittat så mycket  recept på både goda bakverk och mat, men nu vill jag utmana er andra bloggare att lägga ut ert favorit vardagsmats recept på bloggen.
Här kommer mitt (som vi förresten åt till middag i går) som jag hittat på Arla.se

BAMSE-BIFF

Ingredienser

4 port

400 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
4 dl Kelda matlagningsgrädde
1 tsk smör & rapsolja
1 msk kinesisk soja

Gör så här

Blanda färsen med salt, peppar, potatismjöl och 1 dl av grädden. Hetta upp smör-&rapsolja i en stor stekpanna. Platta ut färsen direkt i pannan till en stor biff. Stek färsen ca 4 min. Dela färsen i 4 delar och vänd dem. Stek ca 4 min till. Häll i resten av grädden och soja runt biffen. Låt puttra i 3–4 min. Kokt potatis och grönsaker är gott till.

Kryddtips! Strö över hackad lök, ättiksgurka, persilja, kapris eller oliver.

Källa: Arlaköket 1 2006
RSS 2.0