EN RIKTIGT KÄMPE

Det kan man verligen kalla vår Rhodedendron ...

78747-1954
Bild: Vicke

Den har minnsann genomgått många prövningar sen den fick flytta in på vår altan och bo . i en kruka dessutom. Kanske inte så vanligt och kanske heller inte så vanligt att en sån som mig alltså en person som absolut inte har några gröna fingrar försöker sig på en sån blomma.

Men det måste vara en envis rackare för den har både överlevt det och den kalla bistra vintern här långt uppe i norr (nästan vid Polcirklen).  Den har fått vara kvar i sin fiberclaykruka över vintern, det enda vi har gjort är att lyfta ner den i vår stora hemmasnickrade kompost. Så lite skydd från snö och kyla har den haft ,  nu är det bara att hålla tummarna för att den kommer att klara sig länge till.

Förresten vad härligt det är med ljuset som återvänder till våren-sommaren, den här bilden fotade jag i kväll vid halv tio. En mindre härlig sak är att vi också i kväll fått vänner i vår trädgård, de förbannade myggen är redan på intåg.

Var också med om något häftigt i dag för när jag efter fotosessionen kom in och satte mig framför datorn för att bland annat kolla min mail så hade jag fått en läsarfråga. Nästan lite kusligt faktiskt för den handlade precis om det jag tänkt göra mitt inlägg om, hur det gått för Rhodedendron .

Önskar därmed min läsare lycka till med sitt försök att ha en Rhodedendron i kruka !

*Ler* för har jag klarat det så gör alla det;)

MORSDAG

78747-1953
Bild: Vicke

Tänk vad mycket kul man kan hitta på internet, i kväll när jag satt och surfade runt lite på nätet i väntan på inspiration för ett inlägg så roade jag mig att googla på ordet morsdag.

Den första träffen jag fick var på Wikipedia och jag fick mig ett gott skratt när jag läste följande:

"Anvisningar till firande av Mors dag

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

ur broschyren "Anvisningar till firande av Mors dag" 1920, återgiven i Skånska Dagbladet 2008-05-25. "

Även om jag faktiskt kunde bocka av en och annan av punkterna på listan så här i dag år 2008 , så var det ändå lite kul. Tänk att man en gång i tiden upprättat anvisningar för firande av morsdag och att dessutom flera av de faktiskt nog blivit till en tradition i många hem.

*Ler* måste nog visa dessa anvisningar för mina barn för de har minsann missat både punk 5 & 6 ;)

Hoppas även er dag oavsett om ni firat morsdag eller inte också varit fylld av många goda skratt och kanske en och annan god tårtbit .

TIPS EFTERLYSES

Gillar att blanda gamla saker med nya när det gäller inredning och i höstas när mina föräldrar flyttade tog jag hand om deras gamla lampfötter. De har nog stått i deras vardagsrum minst 35 år  och för några år sen skulle jag inte ha tvekat att skicka i väg de till Loppis direkt.  Men nu tyckte jag minsann att de var för fina för att göra sig av med, så trots att jag inte riktigt visste om eller vart de skulle få stå så tog jag med de hem.

Eller till vårt förråd rättare sagt , där de fått  mogna till sig ett tag. Nu i våras då våra sänglampor fick byta plats till arbetshörnan, då var det dags för guldfötterna att få flytta in i vårt sovrum.  Det är bara ett problem...

78747-1952
Bild: Vicke

De har inte några skärmar, *ler* för allt kanske man inte gillar fast man blir äldre och klokare. Jag har alltså i några månader spanat och letat efter nya lampskärmar.  Men än i dag inte lyckats hitta några antingen är det fel färg, mönster, form på skärmen och framförallt alldeles för dyrt. Inte klokt vad mycket pengar en liten lampskärm kan kosta.

I dag kom jag på att jag har gamla lamskärmar i förrådet som jag kan använda, som dessutom har de precis den form jag vill ha. Enda kruxet är som ni ser att de är rätt så nakna, har väl lite funderingar och ideér om att man skulle kunna klä de.

Men tyärr blir det lite problem med det,  för någon pysseltjej är jag väl kanske inte men jag vet att det finns det gott om därute i cyberspace. Därför vänder jag mig till er om lite tips och handfasta råd hur man lättast och bäst fixar i ordning mina skärmar. 

Med andra ord alla förslag mottages tacksamt :D

ÖMT - TISDAGSTEMA

Klurigt tema denna vecka , ömt kan man nog tolka på väldigt många olika sätt. Men det är också det som är så kul med tisdagstemat att se hur olika man kan tolka ett och samma tema.

Jag brukar välja mina motiv rätt så spontant, och i dag skulle man nog kunna säga att jag nästan snubblade över motivet;)

78747-1951
Bild: Vicke

Insåg då att detta skulle bli dagens tolkning, H:s nya skateboard helt perfekt till temat ömt. För skulle jag ställa mig på den  så tror jag nog eller förresten är jag helt säker på att det nog skulle bli ÖMT på många delar av min kropp. *Fniss* så det är nog bäst att jag nöjer mig med att fotografera den och överlåter det där med att åka till de som kan det;)

Inlägget blev också en liten påminnare om vad jag missade i kväll skulle se Vetenskapsmagasinet som handlade om syskon. Hurvida myterna stämmer  om den ansvarstagande storebrodern och våghalsiga lillasystern(i vårt fall lillebror). Tur att den går att se på nätet måste jag absolut göra , kan vara kul för i vårt hus är det inte en bara en myt utan verklighet och det är denna skateboard verkligen ett bra bevis för.

FREDAG - METALL

Det är redan fredag igen och det innebär också avslutning på temaveckan om de fem elementen hos Ellas Inspiration.  Det element som återstår är metall och i kväll när jag stod och förberedde middagen kom jag på vad min tolkning skulle bli.

Det finns både ädla och oädla metaller, men på sätt och vis är det kanske de oädla metallerna som är viktiga. Att vi tar väl hand om de...


78747-1950
Bild: Vicke

Ser till att de hamnar där de ska på återvinnigen, spinner lite vidare på det här miljötemat som jag påbörjade i går. Men så bor jag också i en av eller förresten är nog kanske den första Ekokommunen, så här tilhör det där med sopsortering vardagen. Vi sorterar det mesta av vårt skräp:

* Metall
* Hårdplast
* Mjukplast*
* Tidningar
* Pappersförpackningar
* Glas
* Kompost

" Varje gång vi slänger minsta lilla förpackning i en återvinnings-behållare händer något stort. Den gamla kapsylen förvandlas till en ny mutter. Det tillknycklade tvättmedelspaketet blir en snygg skokartong. Platspåsen går till fjärrvärme. På så sätt hjälper du till att spara in stora mängder energi." (Som kommunen skriver på sin hemsida)

Önskar er alla en riktigt riktigt trevlig helg och förhoppningsvis en riktigt solig och varm!

TORSDAG - JORD

Det här kan man läsa hos Ellas Inspiration om jord som är dagens tema:

"Torsdag: Jord
ofta föremål i keramik, kakel, porslin och tegel. Färgerna är jordtoner te.x. brunt, gult, orange, låga möbler, fyrkantiga former och inslag av stenar och berg. "

Är en vän av färger i jordtoner och då gärna i olika bruna nyanser, så hemma hos oss finns det massor som skulle kunna vara motivet till dagens temabild. Men jag valde i alla fall att ta med mig kameran ut för att fota, för bor man på landet som jag gör och har en åker precis bakom knuten är det väl ett givet val.

Så jag presenterar för er JORDåkern som en JORDbrukare plöjer, sår gödslar (tyvärr det luktar inte gott) och skördar ...

78747-1949
Bild: Vicke

Den lilla gröna saken nere i hörnet är inte något som odlas på åkern utan jag var tvungen att göra lite knorr på mitt jordbidrag;)

Det är nämligen en återvinningsbar kasse från Polen och texten som står på den tyckte jag var bra och verkligen en viktig sak som vi alla bör tänka på för att vara rädd om det viktigaste vi har vår JORD.

ONSDAG - ELD

Sitter här och försöker printa ner någon vettig text till dagens inlägg, men det står helt still. Misstänker att min hjärna är blockerad av sockerchock efter all tårta jag mumsat i kväll. Vi har firat vår "minsting" H som i dag fyller 12 år , jag har sagt det tidigare och jag gör det igen det känns helt overkligt att de redan är så stora killarna.

Trots höga sockerhalter i blodet ska jag i alla fall försöka leverera mitt bidrag till temaveckan som i dag onsdag är eld.  Vilken bild som skulle få representera eld för mig har jag varit på det klara med redan vid temaveckans start och det är ovanligt för normalt brukar jag improvisera och ta det dag för dag.

Bilden som tillhör en av mina favoritbilder är tagen på mitt jobb, en ögonblicksbild som kom till helt spontant. Hade med kameran på jobbet för att fota lite till ett bildspel då jag såg något som jag bara var tvungen att föreviga det var sån häftig syn. Jag hann precis rusa och hämta kameran och trycka av några gånger innan skådespelet var över...


78747-1948
Bild: Vicke

Så tack vare temaveckan får också ni se en Glasmästare in action med att "kapa" härdat glas (tror jag det heter).


BAKSIDA AV TRÄ

Det var inte så lätt utmaning i dag för jag tänkte försöka mig på att få i hop tisdagstemat baksida och trä som det är i dag på temaveckan på ett och samma inlägg.

Men så i kväll när jag satt på föräldrarmöte kom jag på (läs kom jag att känna på) det perfekta bidraget. För min bak(sida) fick verkligen rejäl trä(smak) utav  skolans hemska stolar, *ler* synd att jag inte är tillräckligt vig för att föreviga det motivet. Eller förresten det är nog mer tur än synd för motivet är långt i från perfekt och absolut inte passande för en utmaning om den inte handlar om att bli mindre;)

Så jag tog och bläddrade i gamla bilder i stället och där fanns ett lite trevligare motiv som faktiskt passar in det med och framförallt får det mig att se fram emot vad som förhoppnigsvis snart komma skall...

78747-1947
Bild: Vicke

Nämligen sommar sol och värme, och då väljer man naturligtvis att vara på BAKSIDAN av vårt TRÄhus. För att bara vara på altanen av TRÄ  sittandes i trädgårdsmöbler av TRÄ för att njuta.

Finns det några mygg däruten som läser detta så kan jag genast meddela er att ni absolut INTE är välkomna för att göra detsamma.

TEMAVECKA - VATTEN

Roligt en ny temavecka hos Ella , som denna gång varit inspirerade av läran om Feng Shui när hon valt tema för veckan. Nämligen de fem elementen vatten, trä, eld, jord och metall och såklart hänger jag med även denna gång.

Alltid lika roligt med temaveckor att jag är lite intresserad av Feng Shui gör denna temavecka ännu roligare. Men det betyder inte att jag kommer att kunna anknyta till den läran med mina bidrag. Utan det blir nog lite mer mina egna fria tolkningar , som i dag. *Ler* som bara egentligen består av 90 % vatten...

78747-1945
Bild: Vicke

Gurka från byns egna odlare Hietalas , som är ett säkert vårtecken om något och ett gott sådant. Helt annat än den där utländska skiten som vi får nöja oss med under vintern.


VÅR ??

När vi vaknade i morse möttes vi av denna syn...

78747-1944
Bild: Vicke

Det hade snöat ute och var endast två grader varmt *fryser* , så skillnaden i vårt avlånga land har nog varit väldigt stor i dag.  Längre söderut har man haft rena sommarvärmen och shorts på sig, här uppe i norr var det bara att ta fram långkallingarna igen;)

TÄNKTE BARA SÄGA...

78747-1942
Bild: Vicke

EN CYBERHÄLSNING


78747-1664
Bild: Vicke

Då kan man äntligen komma till ro den här dagen, jag säger då bara små barn små bekymmer...

*Ler* eller bekymmer och bekymmer men nog är mammahjärtat allt lite oroligt hur det går för Tonåringen som gett sig ut i stora vida världen. Ni som hängt med här ett tag kanske kommer i håg att vi förra året var värdfamiljer för en polsk "utbytesstudent". Detta år är det alltså omvända roller och nu är det vår Tonåring som bor hos en Polsk värdfamilj. 

Blir nästan lite avis på  ungdomarna  vilken upplevelse de får vara med om , men också imponerad över deras mod att åka i väg till ett främmande land för att bo hos en främmande familj som pratar ett språk man inte förstår.  Tänk vad de kommer att växa mycket under denna vecka av att ha fixat det och med sig i bagaget hem kommer de ha med sig ett minne för livet.

Det jag kan konstatera efter kvällens telefonsamtal från resenären är att tyvärr är detta nog bara början... 
 För han har minsann gått och skaffat sig en resedagbok. Kul säger en del av mig att han tänker se mer av världen och usch säger mammahjärtat som med andra ord kommer att behöva oroa sig fler gånger;)

Skickar i alla fall massor av kramar till vår älskade Tonåring via cyberspace och har jag tur så landar de i Polen , vet att du är ute på nätet där i bland förhoppningsvis får du alltså de 

*Fniss* hoppas att din morsa inte var alltför pinsam nu;)

Till er andra skickar jag en TREVLIG HELG KRAM!

TAPET BLIR TAVLA

78747-1941
Bild: Vicke

Med risk för att bli tjatig så kommer ännu en bild från vår "nya" hall...

Men jag tänkte att ni ännu måste få se fondväggen lite mer i närbild, tapeten är från Boråstapeter Etage 2155 heter den.  Kärlek vid första ögonkastet skulle man kunna säga att det blev och jag kände direkt att denna måste det bara bli . Vilket jag är glad för, den passar verkligen så bra på vår lilla hallvägg och jag blir bara mer och mer förtjust i den.

Saker som man gillar är bra så jag tog och gjorde en tavla genom att rama in en bit  överbliven tapet. Den hänger på en av de vita väggarna i hallen , en ny tavla till en låg kostnad och dessutom lätt att förändra om man tröttnar.

Vilket jag är nu , trött så det är nog dags att gå och knyta sig så man är pigg och utvilad i morgon. *Önsketänkande*

Godnatt!

ORANGE - TISDAGSTEMA

Orange tisdagstema som för min del blir på en onsdag och det är kanske bäst att lägga på ett kol innan det hinner bli torsdag;)

Orange var inte lätt att hitta hemma hos oss, har tidigare en höst haft det som accent i vardagsrummet. Men om jag ska rota in de från förrådet för att fota finns det nog risk att det är fredag innan jag får in ett inlägg. Så det var bara att leta vidare och längst in i vitrinskåpet stod det lilla sköra glaset med den precis rätta färgen på ränderna.

78747-1940
Bild: Vicke

En gång i tiden när mina föräldrar fick de av farmor och farfar var de 6 stycken i tre olika färger orange, gul och vit. Men den här lilla stackaren är ensam kvar i sin färg, fast det kan jag faktiskt förstå för de är väldigt väldigt sköra de glasen. Så för det mesta får de nog stå till beskådan i vitrinskåpet och vilken tur att de gör det för då lyckades jag få in ett tisdagstema till sist.

Lite mycket just nu , så det är nog lite dåligt med inlägg och kommentarer från min sida. Men i bland räcker inte tiden och orken till ...


HÄRLIGA VÅRDAGAR

78747-1939
Bild: Vicke

Vårens ankomst var verkligen snabb här uppe i norr, knappt hann vi få av oss dunjackorna och långkalsonerna innann det nästan var dags att ta på sig shorts.  Nästan skriver jag eftersom det känns märkligt att gå omkring i shorts när snön än ligger kvar på marken. Kanske inte heller är så hälsosamt så det är nog bäst att njuta av solen så där lagom avklädd.

Förresten nu när jag tänker efter så hade det nog varit en perfekt kombination snö och mina vita ben, *ler* ett bra sätt att få folk att tro att det är snön som bländar de och inte jag;)

Härliga dagar har det i alla fall varit och även om det kanske var lite mulet i dag så gör det inte så mycket , för man kan inte bara sitta i solen och lata sig hela helgen.

Var ju tvugna att ta en tur till Happis för att handla lite presenter till den polska Värdfamilj som ska ta hand om vår Tonåring nästa vecka. Kom på att  Montera och Dinera har en hel del roliga svenska ätbara saker i sitt sortimentet.  *Ler* ännu en bra anledning att få sig en runda på favoritvarushuset;)

Men vädrets makter får gärna fortsätta vara med oss på samma sätt länge länge till, vill gärna bli av med de sista resterna av snön och få lite mer grönska i stället.

Hoppas ni andra också fått njuta av solen !
RSS 2.0